| Ashley Landis/Pool Photo-USA TODAY Sports
Επικαιρότητα

Αντετοκούνμπο: ο σωστός MVP τη λάθος στιγμή

Πλάγιος: Το «τάιμινγκ» της βράβευσης του «Greek Freak», την ώρα που απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, παρακολουθώντας το φινάλε της λίγκας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έκανε κάποιους να «ξεχάσουν» τα κατορθώματά του στη regular season. Ο ΛεΜπρόν, πάντως, είναι ο τελευταίος που δικαιούται να διαμαρτύρεται
Sportscaster

Αξιζε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της regular season 2019-2020; Εκατό τοις εκατό! Το μαρτυρούν οι στατιστικές, τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν θεοποιήσει. Το επιβεβαιώνει η ιστορία του ΝΒΑ – η συνήθης πρακτική του παρελθόντος. Το έκριναν (με συντριπτική πλειοψηφία) οι 101 ψηφοφόροι, που έδωσαν στον ηγέτη των Μπακς 85 «πρωτιές».

Στην ουσία, δεν το αρνήθηκε ούτε ο χαμένος της διαδικασίας, ΛεΜπρόν Τζέιμς, αν και ήταν εκείνος που άνοιξε τη σχετική συζήτηση με ένα «τιτίβισμα» γεμάτο παράπονο για τα κριτήρια επιλογής που, όπως είπε, αλλάζουν διαρκώς: «Κάποιες φορές είναι ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας. Κάποιες φορές είναι ο τύπος με την καλύτερη στατιστική. Κάποιες φορές, απλώς, δεν ξέρεις…».

Στη μέση, κιόλας, του tweet του είχε μετανιώσει, που έδωσε την εντύπωση πως αμφισβητεί τον θρίαμβο του έλληνα σούπερ-σταρ: «Δεν λέω οτι ο νικητής δεν αξίζει το βραβείο. Νευρίασα, αυτή είναι η ειλικρινής μου απάντηση, γιατί από τις 101 ψήφους πήρα 16… Ο Γιάννης είχε μια εκπληκτική σεζόν, και μπορώ να το πω με σιγουριά…».

Κατανοητός ο εκνευρισμός του «Βασιλιά», που μετά την τέταρτη δική του κατάκτηση (2013) είδε το αγαλματίδιο να καταλήγει στα χέρια του Κέβιν Ντουράντ, του Στέφεν Κάρι (δυο φορές), του Ράσελ Ουέστμπρουκ, του Τζέιμς Χάρντεν και του Γιάννη (δυο φορές). Ωστόσο, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που δικαιούται να διαμαρτύρεται. Τη σεζόν 2008-2009, που ο ΛεΜπρόν κέρδισε τον τίτλο του MVP, οι Καβαλίερς είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, αλλά στο τέλος έμειναν εκτός τελικών. Οπως, ακριβώς, συνέβη πέρυσι με τον Αντετοκούνμπο και τους Μπακς. Την επόμενη χρονιά (2009-2010), που πέτυχε το «back to back», πάλι η ομάδα του είχε το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ – πάλι έμεινε εκτός τελικών. Οπως, ακριβώς, συνέβη εφέτος με τον Αντετοκούνμπο και τους Μπακς.

Καλύτερα απ’ όλους όσοι σχολίασαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έβαλε το ζήτημα στη σωστή του βάση ο Πολ Πιρς, θρύλος των Σέλτικς και, σήμερα, αναλυτής του ESPN: «Μιλάμε για ένα βραβείο που αφορά την κανονική περίοδο, στην οποία ο Γιάννης ήταν κυρίαρχος για την ομάδα του. Μπορεί να ξενίζει κάποιους, επειδή εκείνος αποκλείστηκε ενώ ο ΛεΜπρόν συνεχίζει, όμως δεν πρέπει να είμαστε «φυλακισμένοι» στη στιγμή. Το ΝΒΑ θα έπρεπε να απονέμει το βραβείο του MVP, που αφορά την κανονική περίοδο, νωρίτερα, κι όχι μήνες μετά τη λήξη της».

Ο Πιρς έχει απόλυτο δίκιο. Το λάθος «τάιμινγκ» της βράβευσης του «Greek Freak», την ώρα που απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα, παρακολουθώντας το συναρπαστικό φινάλε της λίγκας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έκανε κάποιους να «ξεχάσουν» τα κατορθώματά του στη regular season: το οτι σκόραρε περισσότερους πόντους ανά λεπτό από κάθε άλλον NBAer, ακόμη και από τον Τζέιμς Χάρντεν, έλαβε την καλύτερη αξιολόγηση «player efficiency» στα χρονικά του ΝΒΑ, ήταν ο κορυφαίος αμυντικός, πρώτος στα ριμπάουντ, και οδήγησε τα «Ελάφια» στο καλύτερο ρεκόρ νικών του πρωταθλήματος. Ε, τι άλλο έπρεπε να κάνει για να αξίζει το βραβείο;

Σε επτά χρόνια καριέρας ο Γιάννης έχει γευτεί διακρίσεις που κανένας δεν περίμενε από έλληνα αθλητή στο ΝΒΑ. Πόσω μάλλον, από έναν μπασκετμπολίστα της Α2 που το 2013 (μετά τον τέταρτο MVP τίτλο του ΛεΜπρόν) έφτασε στις ΗΠΑ άγνωστος μεταξύ αγνώστων: δυο βραβεία MVP, ένα κορυφαίου αμυντικού, ένα πιο βελτιωμένου παίκτη, δυο συμμετοχές στην κορυφαία πεντάδα, άλλες δυο στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και τέσσερις εμφανίσεις σε All-Star Game (στις δυο από αυτές ως αρχηγός). «Ναι, αλλά ακόμη δεν έχει στεφθεί πρωταθλητής», παρατηρούν οι εχθροί του, παραλείποντας να αναφέρουν οτι το ρεκόρ των Μπακς, όταν τους συνάντησε ο Αντετοκούνμπο, ήταν… 15-67. Από τα 82 ματς της κανονικής σεζόν, κέρδιζαν μόνο τα 15!

Θα γίνει κι αυτό. Στο Μιλγουόκι, ή κάπου αλλού. Ο ίδιος είναι συναισθηματικά δεμένος με την ομάδα και την πόλη. Ονειρεύεται να κλείσει εκεί την καριέρα του, καθώς θα πλησιάζει τα 40. Το εννοεί. Αρκεί, οι ιδιοκτήτες των Μπακς να τηρήσουν την υπόσχεση που την περασμένη εβδομάδα του έδωσε ένας εξ αυτών, ο Μαρκ Λάσρι: οτι θα υπερβούν το salary cap και θα πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο πολυτελείας, προκειμένου τα «Ελάφια» να γίνουν πιο δυνατά.

Διαφορετικά, ο Γιάννης θα φύγει. Από ατομικές διακρίσεις χόρτασε, πλέον. Φάνηκε και από τη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση για τη νέα του βράβευση: «Μη με αποκαλείτε MVP, ώσπου να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα». Τώρα θέλει το «δαχτυλίδι». Εχει αρκετές επιλογές μπροστά του, και μπόλικο χρόνο για να σκεφτεί. Η σεζόν 2020-2021 δεν θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα.