Αριστερά οι συνδικαλιστές, δεξιά οι επιβάτες που περίμεναν επί ώρες να μπουν στα πλοία της ακτοπλοΐας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«Αντε να βρεις καμιά δουλειά ρε!» Οταν οι επιβάτες έδιωξαν τους συνδικαλιστές στον Πειραιά

Πώς σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος το επεισοδιακό πρωινό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εξαιτίας της απεργίας της ΠΕΝΕΝ
Protagon Team

Αντιμέτωποι με την οργή των εγκλωβισμένων στο λιμάνι του Πειραιά επιβατών βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης συνδικαλιστές και μέλη της συλλογικότητας ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού), που εμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων, επικαλούμενοι την απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για 24ωρη απεργία (εδώ).

Παρότι η απεργία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική, οι συνδικαλιστές πήραν τις κόκκινες σημαίες τους και στήθηκαν μπροστά στον καταπέλτη, εμποδίζοντας την επιβίβαση στο πλοίο.

Δεν είχαν υπολογίσει όμως την αντίδρασή τους, καθώς ουδείς εκ των επιβατών είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση. Τα αίματα άναψαν και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια οι δύο πλευρές.

«Δεν θα μου πεις εσύ τι να κάνω» και «Αντε βρείτε καμιά δουλειά, ρε», ήταν οι πιο κόσμιες φράσεις που ακούστηκαν κατά τις έντονες διαμαρτυρίες επιβατών προς τους συνδικαλιστές.

Τα πνεύματα προσπάθησε να ηρεμήσει μία λιμενικός, η οποία όμως τελικά «τα άκουσε» από τα μέλη της ΠΕΝΕΝ: «Μαζέψτε τους! Υπάρχει απόφαση ΠΕNΕΝ, σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων», της είπε ένας εξ αυτών, απειλώντας τη μάλιστα με συνέπειες (;) αν δεν διέλυε το πλήθος των εξοργισμένων επιβατών.

«Να φωνάξετε τον εισαγγελέα τώρα, αυτή είναι η δουλειά σας, αλλιώς θα πλακωθούμε με τα κωλόπαιδα», φώναξε από την πλευρά του ένας από τους επιβάτες που υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία περιμένοντας να φύγουν.

Η κινητοποίηση τελικά λύθηκε μπροστά και στις αντιδράσεις του κόσμου, που αυτή τη φορά δεν υπέμεινε τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών.

Οι εικόνες στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της απεργίας της ΠΕΝΕΝ έφθασαν και στο μπρίφινγκ της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία, κληθείσα να τις σχολιάσει, είπε:

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό. Υπάρχει όμως και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου».

«Τέτοιου τύπου απεργίες, που βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές και γενικότερα παθογένειες, τις αντιμετωπίζει το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα» σημείωσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στη σχετική διάταξη (εδώ) που προωθείται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε: «Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, όπως γνωρίζετε, είχε κηρυχτεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Η επιλογή ενός σωματείου να κινηθεί εκτός του πλαισίου της νομιμότητας, συνιστά λανθασμένη πρακτική, που στρέφεται κατά των επιβατών και δεν υπηρετεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λειτουργήσαμε άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η ταλαιπωρία των επιβατών. Ο στόχος επετεύχθη και τα πλοία ήδη αναχωρούν», σημείωσε ο υπουργός.

Από το ΠΑΜΕ πάντως, που δεν είχε σχέση με τα γεγονότα και κακώς αναφέρθηκε κάτι τέτοιο –ως γνωστόν, το Μέτωπο επικεντρώνεται στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου– εκδόθηκε και δελτίο Τύπου στο οποίο καταγγέλλεται «όργιο βρώμικων και προβοκατόρικων άρθρων σε ενημερωτικά site αλλά και στα social media που έχει στόχο το ΠΑΜΕ και προέρχεται από το γνωστό μηχανισμό fake news της κυβέρνησης. Είναι γνωστό σε όλους πως η σημερινή απεργία στο λιμάνι που στη συνέχεια ανεστάλη, προκηρύχτηκε από την ΠΕΝΕΝ, συνδικαλιστική οργάνωση που δεν συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ», ανέφεραν μεταξύ άλλων από τον συνδικαλιστικό βραχίονα του ΚΚΕ.