Δεκαοκτώ μέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, η αμερικανική δημοκρατία είναι μια τραυματισμένη δημοκρατία —η σκοτεινή κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ έχει εμποτίσει το πολιτικό σύστημα, σε βαθμό που να σημειώνονται πρωτοφανή πράγματα.
Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι 12 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σκοπεύουν να αντιταχθούν στην επικύρωση από το Κογκρέσο του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια ύστατη προσπάθεια μιας μερίδας σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών, ένα «αντάρτικο» με θύμα τους θεσμούς, που θα μπορούσε απλώς να καθυστερήσει την επιβεβαίωση της νίκης του Μπάιντεν, όχι όμως και να την εμποδίσει.
Αρχικά μόνο ένας γερουσιαστής, ο Τζος Χόλεϊ, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αμφισβητήσει τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου την προσεχή Τετάρτη. Άλλοι 11 όμως προστέθηκαν.
«Το Κογκρέσο πρέπει να ορίσει αμέσως μια εκλογική επιτροπή, με πλήρη εξουσία για να ερευνήσει» το ενδεχόμενο «εκλογικής νοθείας», επεσήμαναν σε κοινό ανακοινωθέν το Σάββατο οι 11 γερουσιαστές, αναπαράγοντας τις αβάσιμες κατηγορίες που ο Τραμπ διατυπώνει εδώ και δύο μήνες.
Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να «διεξαγάγει έναν έκτακτο έλεγχο 10 ημερών με αντικείμενο τα αποτελέσματα στις πολιτείες», όπου το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν αμφίρροπο, ζήτησαν οι γερουσιαστές αυτοί, των οποίων ηγείται ο Τεντ Κρουζ από το Τέξας. Εάν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει, «θα ψηφίσουμε στις 6 Ιανουαρίου για να απορρίψουμε τους εκλέκτορες των αμφισβητούμενων πολιτειών», προσθέτουν.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των εκλεκτόρων, μια διαδικασία που θεωρείται συνήθως τυπική.
Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προβλέπεται ότι θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μεταδίδει το CNN.
Ωστόσο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, οι ψήφοι δεν επαρκούν για να επιτύχει το εγχείρημά τους.
«Δεν είμαστε αφελείς. Περιμένουμε ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, εάν όχι όλοι και ίσως μερικοί Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν αλλιώς», παραδέχτηκαν οι 11 γερουσιαστές στο ανακοινωθέν τους.