| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Ανοιξε το βιβλίο των προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Στόχος του ελληνικού Δημοσίου είναι να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Protagon Team

Μέσα στην οικονομικά  δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνει -και πολύ περισσότερο θα διαμορφώσει- η πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα άνοιξε βιβλίο προσφορών για την έκδοση του επταετούς ομολόγου λήξης 2027.

To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, τοποθετείται κοντά στο 2,14%.

Στόχος του ελληνικού Δημοσίου, όπως και άλλων κρατών που προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις, είναι κυρίως να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί καλύπτουν την περίοδο ως το τέλος Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται η επέκταση και τον Μάιο με Ιούνιο.

Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου.

Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν στις 28 Ιανουαρίου με με την έκδοση 15ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Πριν ξεσπάσει η κρίση ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι θα δανειστεί το 2020 από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. Ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται και άλλη μία έκδοση τον Μάιο.