Δευτέρα πρωί σε σχολείο στην Αθήνα. Με την ελπίδα ότι θα παραμείνει ανοιχτό | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Επικαιρότητα

Ανοιξαν τα σχολεία – αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα μείνουν ανοιχτά

«Πρώτο κουδούνι» για χιλιάδες σχολικές δομές ανά τη χώρα με την ελπίδα ότι θα διασφαλιστεί η διά ζώσης εκπαίδευσης, αλλά και στη σκιά της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αυτή τη στιγμή την πορεία της πανδημίας από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία»... 
Protagon Team

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε το πρωί της Δευτέρας στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη η χώρα. Είναι η έναρξη μιας σχολικής σεζόν για την οποία όλοι ελπίζουν ότι θα είναι τρόπον τινά κανονική –μετά την εκπαιδευτική τραγωδία των τελευταίων δύο χρονιών– αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Ενάμιση χρόνο από την έλευση της επιδημίας της Covid-19 στη χώρα μας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση –η Ελλάδα είχε ρεκόρ κλειστών σχολείων σε όλη την Ευρώπη–, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο, στο σχολείο. Τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και η Ζέττα Μακρή, υπουργός και υφυπουργός Παιδείας αντίστοιχα, δηλώνουν ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση.

Ομως αυτό δεν φαίνεται να είναι τόσο απόλυτο, μετά και τα όσα δήλωσε την Κυριακή, μία ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Στη συνέντευξη Τύπου της 85ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε (από τη Στεφανία Μουρελάτου του ΑΝΤ1) για το πόσο πιθανό είναι τα σχολεία να ξανακλείσουν σε λίγες εβδομάδες, δεδομένου ότι οι μαθητές του Δημοτικού δεν είναι εμβολιασμένοι και η απάντηση που έδωσε δεν καθησύχασε κανέναν: «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αυτή τη στιγμή την πορεία της πανδημίας από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία»… 

Στη σκιά λοιπόν αυτής της επαμφοτερίζουσας δήλωσης από πλευράς κυβέρνησης, τα σχολεία άνοιξαν· με νέα πρωτόκολλα ώστε να μην κλείνουν τόσο εύκολα λόγω Covid-19, με δέσμευση για πολλά τεστ και με «όπλο» τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς –το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 80% εμβολιασμένους, που, βέβαια, μεταφράζεται και ότι ένας στους πέντε δεν είναι εμβολιασμένος.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα μετέβαινε στο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου· μια συμβολική κίνηση καθώς το συγκεκριμένο σχολείο είχε καταστραφεί από τον μεγάλο σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή της Λάρισας τον περασμένο Μάρτιο.

Με τι μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται