Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας σε πρόσφατη επίσκεψη σε στρατιτική μονάδα | REUTERS/Ralph Orlowski
Επικαιρότητα

Ανοιγμα του γερμανικού στρατού και σε Ελληνες;

Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 60 χρόνια παρουσίας, ο γερμανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί στις τάξεις του και στρατιωτικούς από άλλες χώρες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει το προσωπικό της και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής
Protagon Team

Μία τολμηρή πρόταση για άνοιγμα και σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ λόγω των απειλών ασφάλειας που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, όπως η τρομοκρατία, περιέχει η νέα έκδοση της Λευκής Βίβλου του γερμανικού στρατού.

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της υπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε λίγα χρόνια στρατιωτικοί από χώρες όπως η Πορτογαλία ακόμα και η Ελλάδα θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με αντιτρομοκρατικό προσανατολισμό, όπως αυτές που γίνονται αυτόν τον καιρό με τη συνεργασία της γερμανικής αστυνομίας. Αλλά το άνοιγμα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικό δυναμικό από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα παραμείνει μόνο στις ασκήσεις. Στόχος καθώς φαίνεται είναι η ένταξη στον γερμανικό στρατό ευρωπαίων οπλιτών. Και ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που κάποιοι στρατιώτες θα πηγαίνουν στη Γερμανία ως μετανάστες…

Η Deutsche Welle εξηγεί βέβαια ότι οι αυξημένες ανάγκες της της Bundeswehr, του γερμανικού στρατού δηλαδή, οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία αναζωπυρώνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του στρατού στην τήρηση της ασφάλειας της χώρας.

Η Λευκή Βίβλος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, όμως, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιουλίου, προβλέπει το άνοιγμα των ενόπλων δυνάμεων σε πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Βίβλος επισημαίνει ότι «όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής».

Ετσι η Bundeswehr θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυναμικό της, που ανέρχεται σήμερα, περιλαμβανομένων των εφέδρων, σε 170.000 οπλίτες και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Η υπουργός έχει προτείνει να αφομοιωθούν στην Bundeswehr τουλάχιστον 100 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι δεν θα φέρουν όπλο, αλλά θα αξιοποιηθούν σε δουλειές γραφείου ή χειρωνακτικές εργασίες.

Στην Bundeswehr, που ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια, σε μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να συμμετάσχουν και μη γερμανοί πολίτες, αν δεν έχει παρουσιαστεί γερμανός υπήκοος για μία συγκεκριμένη εργασία. Πρόταση για ένταξη στην Bundeswehr υπό προϋποθέσεις και αλλοδαπών χωρίς γερμανικό διαβατήριο είχε γίνει το 2011 από τον προηγούμενο υπουργό Αμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ.

«Δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα»

Η πρόταση για αποδοχή και ξένων στην Bundeswehr συναντά ήδη την αποδοχή και του εντεταλμένου της γερμανικής Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς αλλά και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών.

Αντιθέτα, η Ενωση Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπροσωπεί 200.000 πρώην και νυν στελέχη του γερμανικού στρατού, προειδοποιεί διά του προέδρου της ότι ο αξιωματικός «δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα» και ότι «όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι’ αυτό που έχεις στο μυαλό και στην καρδιά σου, η αφοσίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε χώρα και οποιονδήποτε εργοδότη».

Από την άλλη, βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) εκτιμά ότι «οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό» για νέους «από οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας», ανθρώπους «που είναι απαραίτητοι στην πατρίδα τους».

Τα σχεδία για έναν ευρωπαϊκό στρατό στο πλαίσιο της ΕΕ δεν είναι φυσικά καινούρια, η απροθυμία όμως για την εφαρμογή τους φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις άλλες δυσκολίες.

Το 1989 συγκροτήθηκε για πρώτη φορά κοινή γαλλογερμανική ταξιαρχία και τον Αύγουστο του 1995 το γερμανοολλανδικό σώμα στρατού. Αργότερα συστάθηκε η ευρωπαϊκή εκστρατευτική δύναμη Eurocorps, στην οποία συμμετέχουν γάλλοι, γερμανοί και βέλγοι στρατιωτικοί. Επιπλέον, προσθέτει η Deutsche Welle, από το 2014, Oλλανδοί ενiσχύουν το γερμανικό σώμα καταδρομών-αλεξιπτωτιστών “Schnelle Kräfte”.