Με ένα σαρωτικό 45% των ψήφων επιστρέφει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, περίπου ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του στα αποκαΐδια της τραγωδίας στο κλαμπ, η οποία εξέθεσε τα προβλήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τη χώρα.
Τα επίσημα αποτελέσματα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, φέρνουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) στην πρώτη θέση στην Βουλή και τη Γερουσία.
Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκεντρώνει το 20% και ακολουθεί με 9,3% το νεοπαγές «Ενωση “Σώστε τη Ρουμανία”». Ποσοστά γύρω στο 5%-6% συγκεντρώνουν το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας, το κόμμα ALDE που παραδοσιακά συμμαχεί με το PSD και τέλος το κόμμα του πρώην προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου.
«Η Ρουμανία είναι μια νησίδα σταθερότητας στην περιοχή», επισήμανε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντράγκνεα μετά την ανακοίνωση των exit poll που έδιναν στο κόμμα του ασφαλές προβάδισμα.
Παρά την ευρεία νίκη, ο σχηματισμός νέος κυβέρνησης θα απαιτήσει τη συνεργασία του PSD με ένα μικρότερο κόμμα, όπως το ALDE με το οποίο θα αρχίσει άμεσα συνομιλίες.
Αυτό ωστόσο μοιάζει να είναι το πιο εύκολο για μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της διαφθοράς και για μια κυβέρνηση που ίσως χρειαστεί να βρει μπροστά της τις υποσχέσεις που έδωσε για καλύτερη κοινωνική πολιτική και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.
Το κύμα διαμαρτυρίας που έφερε πέρυσι χιλιάδες Ρουμάνους στο δρόμο για την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο Colectiv και την αμέλεια και αδιαφορία των υπευθύνων που προκάλεσε δεκάδες θανάτους στο Βουκουρέστι δεν έφερε κάποια συνταρακτική αλλαγή στη χώρα.
Οπως σημειώνει σχετικά το Reuters, πολλοί νεότεροι ψηφοφόροι δεν πήγαν καν στις κάλπες την Κυριακή, μία ένδειξη και αυτή της έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό που θα κληθεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Ο Ντράγκνεα -και ενώ το κόμμα του όπως και το ALDE είχαν κατηγορήσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν διαφάνεια σαν πολιτικά υποκινούμενους- ρωτούσε ρητορικά αν οι Ρουμάνοι θέλουν «καλύτερο ψωμί ή χειροπέδες». Αναλυτές αμφισβητούν αν θα είναι αυτός το πρόσωπο που θα υλοποιήσει τις αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η προοπτική καλύτερων συντάξεων και δαπανών για την πρόνοια φαίνεται να είχαν τον ρόλο τους στην μετακίνηση των ψηφοφόρων προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η εκλογική πελατεία του κόμματος προέρχεται παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2017 θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, σε μια χώρα που παραμένει από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ. Σε μια χώρα που για χρόνια εφάρμοζε πολιτικές λιτότητας είναι και αυτό ένα ανησυχητικό σημάδια για το μέλλον.