H φωτιά στην Χαλκιδική | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙntimeNews
Επικαιρότητα

Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική – Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για Σάρτη-Συκιά

Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη εστία είναι αυτή σε πευκοδάσος της Σιθωνίας. Στο έργο της κατάσβεσης ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τέσσερα Καναντέρ
Protagon Team

Να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κοινότητες Σάρτης και Συκιάς ζητά ο δήμος Σιθωνίας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην περιοχή.

Η κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς στην πληγείσα περιοχή.

«Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως σημείωσε το halkidikinews.

Λίγο μετά τις 17:00 η πυρκαγιά έφτασε στις παρυφές της Σάρτης και πολλοί κάτοικοι, ανήσυχοι, από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 05:40 και, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το μέτωπο είχε πάρει διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας στο έργο της κατάσβεσης ρίχτηκαν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. Στην περιοχή σπεύδουν ενισχύσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί δύναμη 60 πυροσβεστών.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής που μίλησε στον ΑΝΤ1 οι εστίες είναι αρκετές και διάσπαρτες. Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη είναι αυτή σε πευκοδάσος της Σιθωνίας, πάνω από τη Σάρτη.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας», ενημέρωσε ο κ. Ντέμπλας και πρόσθεσε:

«Εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν».

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και στην περιοχή του Φιλύρου, κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις 8 το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.