Και μετά την υπεράσπιση Καμμένου -με νύχια και με δόντια- από τον Αλέξη Τσίπρα και την πλήρη κάλυψη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους χειρισμούς του κυβερνητικού εταίρου του στο θέμα της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση αποφάσισε καθώς φαίνεται να την πάρει πίσω!
Βάζοντας μπροστά τον Νίκο Φίλη και το επιχείρημα (που είχε διατυπώσει και κατά τη συζήτηση της Δευτέρας) περί «ανήθικης» συμφωνίας δεδομένου ότι τα πυρομαχικά θα χρησιμοποιούνταν από τους Σαουδάραβες στον πόλεμο της Υεμένης, η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται να ανακαλέσει τώρα τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, με την οποία είχε εγκριθεί η πώληση των βλημάτων στο Ριάντ.
Μια «βολική» εξέλιξη: ενώ ο πολιτικός κόσμος βοά για τον ρόλο του μυστηριώδους μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου και ενώ στην Ολομέλεια δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα 100.000 ή 300.000 βλήματα που θα πουλούσε ο Πάνος Καμμένος στους Σαουδάραβες, η κυβέρνηση θυμάται ξαφνικά τα φιλειρηνικά της αισθήματα και ακυρώνει την πώληση.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή δέχθηκε ομόφωνα πρόταση των Νίκου Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες με αντικείμενο την ανάκληση της απόφασης. Την ίδια στιγμή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της συμφωνίας (βλέπε ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος αλλά και ο Τζον Σφακιανάκης που είπε ο κ. Τσίπρας).
Είναι προφανές ότι με την ανάκληση της πώλησης επιχειρεί να βάλει ένα βιαστικό τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση για το αν η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν διακρατική (government to government) ή με μεσάζοντα (τον Βασίλη Παπαδόπουλο) κάτι που απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.
Και όλα αυτά υπό την πίεση και κυβερνητικών βουλευτών που εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες ανοικτά τη διαφωνία τους με τη συμφωνία Καμμένου.
Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης είχε εκφράσει την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να ακυρωθεί η συμφωνία.
Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ δεν έχασε την ευκαιρία και έσπευσε να αναδείξει το γεγονός ότι η Ελλάδα επιχειρεί να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα που «βρίσκεται σε πόλεμο« και η οποία «βομβαρδίζει την Υεμένη – τη φτωχότερη χώρα στην Αραβική Χερσόνησο», όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, που δηλώνει ανοικτά τη διαφωνία του για τη συμφωνία, ζητώντας να μην προχωρήσει.
«Το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να πουλάμε όπλα σε χώρες που ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν σε πολέμους, ειδικά όπου και όταν υπάρχουν καταστάσεις με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει στο Al Jazeera ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Εγώ και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα ήταν καλύτερο να ακυρωθεί η συμφωνία επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας (σ.σ. την Ελλάδα) -παρ’ όλο που χρειαζόμαστε τα χρήματα- να πουλήσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία. Γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των πολιτών της Υεμένης».
Μητσοτάκης: Τίποτα δεν έχει τελειώσει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει καθώς μετά από όσα ακούστηκαν στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, αυτός που «έχει χάσει τον ύπνο του» είναι ο Πρωθυπουργός.
«Ο κ. Τσίπρας με καληνύχτισε και έφυγε τρέχοντας. Εγώ κοιμήθηκα μια χαρά. Μάλλον αυτός θα έχει πολλούς λόγους για να έχει χάσει τον ύπνο του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ.
Οι πολίτες, είπε, είδαν έναν εξαιρετικά αγχωμένο πρωθυπουργό να ταυτίζεται πλήρως με έναν απαξιωμένο υπουργό, «είδαν τον κ. Τσίπρα να καλύπτει πλήρως τον κ. Καμμένο σε μία σκανδαλώδη υπόθεση και να μένουν αναπάντητα μία σειρά από ερωτήματα».
«Ο πρωθυπουργός των φόρων είναι και πρωθυπουργός των μεσαζόντων. Και από τους εθνικούς προμηθευτές μίας άλλης εποχής, πήγαμε στους εθνικούς μεσάζοντες. Τσίπρας και Καμμένος είναι σφιχταγκαλιασμένοι σε ένα σπιράλ τοξικότητας. Είναι οι ίδιες όψεις του ίδιου απαξιωμένου νομίσματος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως δεν πήρε καμία απολύτως απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε για την υπόθεση. «Για ποιον λόγο μπήκε ο συγκεκριμένος μεσάζοντας, για τον οποίο είπε ο κ. Καμμένος ότι δεν γνώριζε παρότι μπαινόβγαινε στο υπουργείο Άμυνας και είχε κι άλλες δουλειές στα σκαριά, πώς είναι δυνατόν να διασύρονται διπλωματικοί και στρατιωτικοί, γιατί η Σαουδική Αραβία μιλά για 100.000 βλήματα και η ελληνική κυβέρνηση για 300.000 και τελικά, αν υπάρχει συμφωνία και πού είναι τα λεφτά…;» διερωτήθηκε κατά την ομιλία του στους τομεάρχες του κόμματος.
«Ο κ. Τσίπρας δεν είπε αν τα γνώριζε όλα αυτά. Το βέβαιο είναι ότι παρείχε πλήρη και άνευ όρων στήριξη στον κ. Καμμένο. Αν το έκανε επειδή συμφωνεί ή επειδή εκβιάστηκε είναι αδιάφορο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ.