Βενιζέλος και Λοβέρδος στη Βουλή στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να μην περάσει άρθρο με περισσότερες από 180 ψήφους ώστε να τους χρειάζεται η ΝΔ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Ανάχωμα ΚΙΝΑΛ στην… συνταγματική αυτοδυναμία του Μητσοτάκη

Η γραμμή των Βενιζέλου και Λοβέρδου στη Βουλή ήταν να περάσουν τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος με λιγότερες από 179 ψήφους, ώστε να μην έχει «λευκή επιταγή» η ΝΔ στην επόμενη Βουλή.
Protagon Team

Η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος πρώτα μετατράπηκε σε μια ιλαρή κυβερνητική ακροβασία, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει και να ξε-λέει (εδώ) για το άρθρο 32 της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και τώρα εξελίσσεται σε μια άσκηση επικίνδυνης ισορροπίας της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τούτο διότι το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ξαφνικά να συντάσσσεται με τον… ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην επόμενη Βουλή και στα αριθμητικά δεδομένα που θα προκύψουν τότε.

Γραμμή του ΚΙΝΑΛ είναι τα όποια αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος να περάσουν με όχι περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου η επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή να χρειάζεται 180 για να τα θέσει σε ισχύ, στόχος δηλαδή, να μην μπορεί δηλαδή μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει (αν άρθρα περάσουν τώρα με 180 ψήφους θα χρειάζονται μετά τις εκλογές μόλις 151 για να εγκριθούν).

Το διατύπωσε ξεκάθαρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος με την ομιλία του στη Βουλή την Τρίτη: «Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Ολες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος». 

Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος το έκανε και πιο σαφές, για το τι θα συμβεί στην πράξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι θα ψηφίσουν τα άρθρα της αναθεώρησης στα οποία συμφωνούν μόνο με έναν βουλευτή και όχι με το σύνολο των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ώστε αν αποφευχθεί το ενδεχόμενο να περάσουν με πάνω από 180 ψήφους και να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να τα αναθεωρήσει, όπως εκείνος κρίνει, με 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο από τη στάση του κ. Κατρούγκαλου, που δεν θέλει να περάσει η αναθεώρηση του άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με περισσότερες από 180 ψήφους, ακριβώς ώστε να μην μπορεί η ΝΔ να επιβάλλει με 151 βουλευτές την άμεση εφαρμογή της μετά τις εκλογές, όσο και με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, φαίνεται ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ έχουν σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξασφαλισμένη την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή!

«Οταν λέει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει μόνο μία ψήφο για να μη διευκολύνει τους 180 σημαίνει ότι βλέπει πως θα έχουμε 151» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Πειραιώς. Για τη δε παλινωδία του κ. Κατρούγκαλου, που υπαινίχθηκε… αποχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την δική τους πρόταση για το άρθρο 32 που θα αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην περάσει με 180 ψήφους τώρα και να μπορεί να τη θέσει άμεσα σε ισχύ ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, από τη ΝΔ τη σχολίασαν ως «ομολογία συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να επιθυμούν να περάσουν τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος τώρα με απλή πλειοψηφία, ώστε να απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις (και άνω των 180 ψήφων) στην επόμενη Βουλή για να ισχύσουν, με δεδομένο ότι η ΝΔ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Υπάρχει βεβαίως και πολιτική στόχευση πίσω από αυτήν την λεπτών αποχρώσεων παρουσία του ΚΙΝΑΛ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος της κυρίας Γεννηματά είναι να ενισχύσει την αυτόνομη παρουσία και το ξεχωριστό πολιτικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ που δεν θέλει να είναι το συμπλήρωμα καμίας άλλης δύναμης. Αυτό που επιδιώκει η κυρία Γεννηματά είναι να την έχει ανάγκη στην επόμενη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ενδεχομένως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που και αυτή απαιτεί στην τρίτη ψηφοφορία- υπό τις παρούσες συνθήκες- και έως ότου αναθεωρηθεί και αυτή η διάταξη, 180 βουλευτές.