Αυτή είναι μια ιστορία που συζητείται από την περασμένη άνοιξη –όταν είχαμε τελειώσει με το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, είχαν διαπιστωθεί δυσλειτουργίες σε υπουργεία (βλέπε το φιάσκο «σκοιλ ελικικου») και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, από το Ισραήλ, ότι θα προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις» του κυβερνητικού σχήματος σε μια διαρροή που τελικά θεωρήθηκε παρερμηνεία προαναγγελίας ανασχηματισμού. Ανασχηματισμός όντως δεν έγινε, και έτσι η άσκηση αυτού του πρωθυπουργικού προνομίου που την ίδια ώρα συνιστά και μια δύσκολη εξίσωση η οποία στέλνει πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός κόμματος, έμεινε μια εκρεμότητα, που αναζητούσε ματαίως ξέφωτα πολιτικής επικαιρότητας, εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Ηρθε λοιπόν τώρα η ώρα του ανασχηματισμού; Τώρα που οι εμβολιασμοί ξεκινούν και δίνουν μια ανάσα ελπίδας και τώρα που το δεύτερο κύμα δείχνει να έχει τεθεί υπό κάποιο έλεγχο –με τίμημα 4.000 νεκρούς από την 1η Νοεμβρίου δυστυχώς; Είναι τώρα ο πολιτικά ουδέτερος χρόνος που έψαχνε ο Πρωθυπουργός για να βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης; Και τι μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει βουλευτές της ΝΔ όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η «Καθημερινή» την Τρίτη;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή», στις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη είναι να αλλάξει ως και το 1/3 των υπουργών, είτε με μετακινήσεις και αλλαγές χαρτοφυλακίων είτε με απλή και άδοξη αποχώρηση από το Υπουργικό. Και σε πρώτο πλάνο είναι η αξιοποίηση στελεχών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε αντίθεση δηλαδή με τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά που κάνει συχνά πυκνά.
Αυτά τα ανοίγματα είχαν χαρακτηρίσει την τελευταία αλλαγή, όταν στις 4 Αυγούστου έγιναν εκείνες οι περίφημης «διορθωτικές κινήσεις», δηλαδή τρεις προσθήκες και δύο αναβαθμίσεις. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε μεν βάλει δύο βουλευτές της ΝΔ (Νίκος Ταγαράς και Ζωή Ράπτη) σε υφυπουργεία, αλλά η σημαντική κίνηση ήταν ο διορισμός στη θέση του υφυπουργού Εργασίας του εξωκοινοβουλευτικού καθηγητή και προερχόμενου από την Κεντροαριστερά Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος ανέλαβε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ουσιαστικά θα ακυρώσει τη… μεταρρύθμιση που είχε μόλις περάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης!
Τώρα όμως ο κ. Μητσοτάκης θα ρίξει το βάρος του, λέει το σχετικό ρεπορτάζ, στη δεξαμενή των γαλάζιων στελεχών του. Η «Καθημερινή» γράφει ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση νέα ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο αλλά στροφή στην παράταξη, με αξιοποίηση βουλευτών του κόμματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, οι τρεις «γαλάζιοι» διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος, αλλά και βουλευτές που εκπροσωπούν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κατσαφάδος από την Α΄ Πειραιά. Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι «οι επόμενες επτά ημέρες είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή “επικίνδυνες” για ανακοίνωση του νέου σχήματος».
«Το μόνο στοιχείο του μελλοντικού ανασχηματισμού στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλες οι πληροφορίες είναι πως θα πρόκειται για έναν δομικό. Οι μετακινήσεις – ακόμη κι οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση – εκείνων των οποίων οι επιδόσεις δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικές αυτή τη φορά πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, λένε οι μυημένοι στον μητσοτακικό τρόπο σκέψης», έγραψε πρόσφατα η Καρολίνα Παπακώστα σε ρεπορτάζ στα «Νέα», έχοντας προαναγγείλει το τέλος της λύσης των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών. «Ο μεγάλος αριθμός εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών – όπως όλα δείχνουν – θα μειωθεί ώστε το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο σφιχτό από τη μια, και να ενταχθούν σε αυτό βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την άλλη», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.
«Οι βουλευτές λογοδοτούν»
Αν έχει κάποια σημασία, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδελφή του κ. Μητσοτάκη, μίλησε στον ΣΚΑΪ κατά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υπέρ της αξιοποίησης των βουλευτών της ΝΔ: «Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο “νοικοκύρης” είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τυχόν αδυναμίες ή δυσλειτουργίες σε κάποιους τομείς της κυβέρνησής του. Δεύτερον, εγώ είμαι πάντοτε οπαδός της αξιοποίησης βουλευτών. Θεωρώ ότι η ΝΔ διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό εκλεκτών συναδέλφων, ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στη φάση αυτή. Δεν ανήκω σε αυτούς οι οποίοι χρόνια τώρα υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές είναι ουσιαστικά για πέταμα και είναι μόνο για να ψηφίζουν. Δεν είμαι αυτής της σχολής. Πιστεύω ότι ο βουλευτής ο οποίος δίνει τη μάχη και λογοδοτεί –λογοδοτεί θέλω να το πω πάρα πολύ εμφατικά– στην περιφέρειά του και στον ελληνικό λαό είναι και κατάλληλος για να ασκήσει κυβερνητικές ευθύνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί».
Ομως μια τέτοια στροφή προς το κόμμα, θα δείχνει και την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να το συσπειρώσει. Και κάτι τέτοιο, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι και μια κίνηση που μαρτυρά δεύτερες σκέψεις του Πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες μέσα στο επόμενο έτος και αφού ο εμβολιασμός των πολιτών από την Covid-19 επιτρέψει στη χώρα να κοιτάξει το παρόν και το μέλλον της διαφορετικά. Αλλα ανοίγματα προς το Κέντρο δεν χρειάζονται, λένε οι ίδιοι παρατηρητές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λεγόμενος μεσαίος χώρος έχει κερδηθεί.