Επικαιρότητα

Ανάπτυξη 0,4% στο α΄τρίμηνο βλέπει τώρα η ΕΛΣΤΑΤ

Η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ δείχνει ότι το α' τρίμηνου του 2017 η οικονομία είχε άνοδο, αντί της πτώσης που προέβλεπε η πρώτη εκτίμηση, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και σε σχέση με πριν από έναν χρόνο
Protagon Team

Μια εικόνα για την ανάπτυξη που είναι σημαντικά διορθωμένη προς τα πάνω ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του έτους, ανατρέποντας την αρχική της εκτίμηση για ελαφρά ύφεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το α’ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία είχε ανάπτυξη 0,4% έναντι ύφεσης 0,5%, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε, κατά το α’ τρίμηνο του 2017, αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του α’ τριμήνου στις 15 Μαΐου.

Συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ είχε αύξηση κατά 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Επιπλέον, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το α’ τρίμηνο του 2017 παρουσίασε άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016 έναντι της μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Η ανακοίνωση των ποσοστών, που δείχνουν μικρή αύξηση του ΑΕΠ αντί για υποχώρηση, σημαίνουν ότι και επίσημα η οικονομία δεν είναι σε ύφεση, η οποία ορίζεται σαν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικούς δείκτες.

Το 0,4% της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ κοντά στο 0,5% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.