O Γιώργος Βασιλειάδης σε πρόσφατη συνεδρίαση της Super League. Επρεπε να φτάσουμε στον Απρίλιο για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι πόσοι πέφτουν κατηγορία εφέτος... | INTIMENEWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αναδιάρθρωση α λα Ελληνικά

Είναι οριστικό. Από τη νέα σεζόν ο χάρτης των ποδοσφαιρικών μας πρωταθλημάτων αλλάζει. Κάποιοι θα αδικηθούν, όμως δεν πειράζει. Τα έσοδά τους θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν στην ανώτερη κατηγορία! Αυτό είναι το μικρό θαύμα του Γιώργου Βασιλειάδη, με τη χορηγία της ΕΡΤ
Sportscaster

Υποτίθεται πως όλα ήταν συμφωνημένα από τον περασμένο Αύγουστο. Με υπογραφές και σφραγίδες. Επτά ΠΑΕ δεν είχαν καταφέρει να βρουν τηλεοπτική στέγη, και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (2018-2019) κινδύνευε να «τιναχτεί στον αέρα». Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει. Ηταν και πολύ large, αφού τα χρήματα -καμιά πενηνταριά εκατομμύρια σε βάθος διετίας- δεν ήταν δικά του, αλλά του έλληνα φορολογούμενου. Η ΕΡΤ προσέφερε στις επτά καταφρονεμένες ομάδες, συμβόλαια που τα ιδιωτικά κανάλια δεν τους έδιναν ούτε στις παλιές, καλές εποχές. Με έναν όρο: την αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών.

Οι παράγοντες, αυτά τα… σπάνια πουλιά των ελληνικών γηπέδων, έβαλαν τις τζίφρες τους, εξασφάλισαν τα χρήματα (για τον πρώτο χρόνο), αλλά, όταν ήρθε η ώρα να τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας, «το έριξαν στην παλαβή». Οι αθεόφοβοι, ήθελαν και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο. Να εξακολουθήσουν να «αρμέγουν» την ΕΡΤ, χωρίς να μειωθούν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Ζήτησαν από τον Βασιλειάδη μια παράταση, έως το 2020-2021. Μέχρι τότε, σου λέει, «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει». Το εκπληκτικό είναι, ότι αυτό το… ακροβατικό το «ευλόγησαν», τόσο η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, όσο και οι εποπτεύουσες FIFA και UEFA.

Δεν τους πέρασε, όμως. Ο υφυπουργός έχει ακούσει πολλά -και δικαίως- για την απόφασή του να ενισχύσει ανώνυμες εταιρείες με δημόσιο χρήμα. Εάν οι ΠΑΕ του την έφερναν, αποφεύγοντας να τηρήσουν τον μοναδικό όρο της σκανδαλώδους χρηματοδότησής τους, για τον Βασιλειάδη (και την Κυβέρνηση) αυτό θα ήταν ένα πολιτικό «αυτογκόλ». Ετσι, στη συνάντηση της Τρίτης, οι αντιρρήσεις των παραγόντων κάμφθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά. Χωρίς το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΕΡΤ, οι μισές ομάδες της Σούπερ Λιγκ δεν θα ήταν βιώσιμες. Δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εγγυημένο προϋπολογισμό και μπίζνες πλαν, και δεν θα έπαιρναν άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα.

Είναι οριστικό. Από τη νέα σεζόν (2019-2020) θα έχουμε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες: τη Σούπερ Λιγκ με 14 ομάδες, τη Σούπερ Λιγκ 2 με 12, και τη Φούτμπολ Λιγκ με 14 ομάδες.

Στη Σούπερ Λιγκ θα μετέχουν οι ομάδες που στο εφετινό πρωτάθλημα θα τερματίσουν από την 1η μέχρι τη 12η θέση, ο Βόλος (που προβιβάζεται από τη σημερινή Φούτμπολ Λιγκ), και ο νικητής του διπλού αγώνα – μπαράζ που θα δώσουν ο 13ος της Σούπερ Λιγκ (αυτή τη στιγμή είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα) με τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ (αυτή τη στιγμή είναι ο Πλατανιάς).

Στη Σούπερ Λιγκ 2, που θα συσταθεί, θα συμμετάσχουν οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας από τη Σούπερ Λιγκ, αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 3 έως 10 στην εφετινή Φούτμπολ Λιγκ, και ο ηττημένος των μπαράζ.

Η Φούτμπολ Λιγκ θα είναι, στο εξής, η Γ’ Εθνική Κατηγορία. Σε αυτή θα παίξουν, ο 11ος και ο 12ος της εφετινής Φούτμπολ Λιγκ (αυτή τη στιγμή είναι ο Ηρακλής και τα Τρίκαλα), οι οκτώ ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στους ισάριθμους ομίλους της εφετινής Γ’ Εθνικής, κι άλλες τέσσερις που θα προκύψουν από τους αγώνες μπαράζ των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής.

Κάποιοι θα αδικηθούν. Για παράδειγμα, ο 11ος και ο 12ος της σημερινής Β’ Εθνικής, θα βρεθούν στη Γ’ Εθνική. Οι 12 που θα κερδίσουν τον προβιβασμό τους από τη Γ’ Εθνική, θα ανήκουν, πάλι, στην τρίτη επαγγελματική κατηγορία. Ακόμη χειρότερα, οι τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Β’ Εθνική, δεν θα πέσουν μία, αλλά δυο κατηγορίες. Θα «εξαφανιστούν» στα τοπικά πρωταθλήματα. Αλλά, για τους περισσότερους από τους συλλόγους που θα βρεθούν σε χαμηλότερη κατηγορία, τα έσοδα από την τηλεόραση θα είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν στην ανώτερη κατηγορία. Αυτό είναι το μικρό θαύμα της αναδιάρθρωσης.

Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ που το περασμένο καλοκαίρι είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΡΤ, θα εισπράξουν και του χρόνου ακριβώς τα ίδια χρήματα, ακόμη κι αν πέσουν κατηγορία. Το ίδιο και όσες έχουν συμφωνήσει με τη Nova και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 θα πάρουν από την ΕΡΤ 800.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο (2019-2020) και από ένα εκατομμύριο για τον δεύτερο. Μέχρι τώρα, οι ομάδες της Β’ Εθνικής είχαν έσοδα από την TV, που δεν ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ ετησίως. Ακόμη και η νέα Φούτμπολ Λιγκ (Γ’ Εθνική, πλέον) θα έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο (με την ΕΡΤ) συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Κάθε ομάδα της θα εισπράττει πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι μόλις 30.000 ευρώ.

Επρεπε να φτάσουμε στον Απρίλιο, λίγο πριν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι πόσοι πέφτουν κατηγορία εφέτος, πόσοι ανεβαίνουν, και πώς ακριβώς. Η ελληνική συνήθεια που έγινε λατρεία… Τώρα θα πρέπει να αποφασιστούν τα διαδικαστικά της αναδιάρθρωσης. Στις 15 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει με κάθε επισημότητα ότι «δημιουργείται, με συμμετοχή της ΕΠΟ, της Super League και της Football League, ειδική ολιγομελής ομάδα εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών». Αλλά, ακόμα και σήμερα, αυτή η ομάδα δεν έχει συσταθεί.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να επιλεγεί ένα μοντέλο διεξαγωγής του συρρικνωμένου πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, που θα το κάνει ανταγωνιστικό και θα του προσδώσει ενδιαφέρον. Με πλέι-οφ και για την ανάδειξη του πρωταθλητή, με τρίτο γύρο, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Για να μη γίνονται τα περισσότερα ματς «μεταξύ συγγενών και φίλων» και για να βρει, επιτέλους, η Λίγκα έναν κεντρικό χορηγό, που δεν θα συνδέεται με τον ιδιοκτήτη κάποιας ΠΑΕ.