Η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στην αναμέτρηση για την ηγεσία του φορέα της Κεντροαριστεράς θα είναι το κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο, τονίζει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, επισημαίνει ότι άμεσος σκοπός του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση της ενότητας του χώρου. Ωστόσο, «η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική».
Εξηγεί ακόμη ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που προκρίθηκε η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ενώ δεν κρύβει το βάρος που αισθάνεται για την επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας .
Οσον αφορά την πορεία μετά την εκλογή ηγεσίας, δηλώνει ότι η ευθύνη θα ανήκει στην ηγεσία να προχωρήσει με το δικό της στίγμα τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Προσθέτει ο κ. Αλιβιζάτος ότι ο ίδιος θα συμβάλλει ως απλό μέλος.
Εξηγεί ακόμη ότι «με τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, ο ευρύτερος χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς έχει μείνει κατ’ ουσίαν ακέφαλος.
» Διότι τη συνέχεια της ιστορικής προοδευτικής παράταξης διεκδικούν πολλές προσωπικότητες και άλλες τόσες κινήσεις, οι οποίες, κατακερματισμένες όπως είναι, δεν είναι αξιόπιστες και, σε κάθε περίπτωση, δεν πείθουν για τη σοβαρότητά τους.
» Η αποκατάσταση της ενότητάς τους είναι συνεπώς ο άμεσος σκοπός του εγχειρήματος. Από εκεί και πέρα, η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική.
Ερωτώμενος για το αν αποτελεί παραδοξότητα η εκλογή αρχηγού ενός υπό ίδρυση πολιτικού φορέα που θα συγκροτηθεί μετά απαντά ότι οι υποψήφιοι «διατύπωσαν σαφώς διακριτό πολιτικό λόγο. Ξεκινώντας από το ζήτημα των συμμαχιών, για παράδειγμα, περνώντας από το εκλογικό σύστημα και φθάνοντας ακόμη και στα ελληνοτουρκικά, οι απόψεις που διατύπωσαν κάθε άλλο παρά ταυτόσημες ήταν. Αντί λοιπόν να συγκαλέσουμε ένα συνέδριο κατά τα ειωθότα, με τους κομματικούς μηχανισμούς δηλαδή να παίζουν τον πρώτο ρόλο, θελήσαμε να εμπλέξουμε στη διαδικασία της ίδρυσης του νέου φορέα όσο περισσότερους δημοκράτες και δημοκράτισσες μπορούσαμε. Κάτι που μόνον με εκλογή του επικεφαλής από τη βάση μπορούσε να γίνει».
Πότε θα έχουμε πλήρη αποτελέσματα
Σχετικά με το έργο της Επιτροπής Διαδικασιών, ο κ. Αλιβιζάτος υπογραμμίζει ότι «έχουμε εξασφαλίσει την ηλεκτρονική διασύνδεση των 1.000 περίπου εκλογικών τμημάτων. Είναι η σπουδαιότερη εγγύηση, διότι μόνον έτσι αποτρέπονται οι διπλοψηφίες.
» Από εκεί και πέρα, ιδρύσαμε εκλογικά τμήματα μόνον εκεί όπου εξασφαλίσαμε την παρουσία εκπροσώπων τριών τουλάχιστον -δυο μόνο κατ’ εξαίρεση- υποψηφίων. Οσο για την καταμέτρηση, θα είναι ηλεκτρονική και, επομένως, τα περιθώρια λαθών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Αν δεν υπάρξει σασπένς, υπολογίζω να έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα το αργότερα ως τις 11 το βράδυ της Κυριακής.
» Nα σημειώσω τέλος ότι μπορεί κανείς να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήμα διευκολύνεται, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (στην Αθήνα, λόγω Μαραθωνίου, η ψηφοφορία θα παραταθεί ως τις 9 το βράδυ) και ότι για να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, θα πρέπει απαραιτήτως να ψηφίσει στον πρώτο. Χάρτης με σημειωμένα τα εκλογικά τμήματα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Επιτροπής μας και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για κάθε πληροφορία στον αριθμό 4895000».