Περαστικοί και επισκέπτες έξω από το Red Light Secrets, το Μουσείο Πορνείας του Αμστερνταμ | Museum of Prostitution - Red Light Secrets/Facebook
Επικαιρότητα

«Αν ήταν η αδελφή σου πόρνη;»: διαμάχη στην Ολλανδία για το πληρωμένο σεξ

Μια πρωτοβουλία νέων μαζεύει υπογραφές για να κηρυχθεί παράνομη η επίσκεψη των ανδρών στους οίκους ανοχής. Πολλές όμως ιερόδουλες αντιδρούν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βάλει τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη
Protagon Team

Οι ιερόδουλες σε κοινή θέα, να ποζάρουν ημίγυμνες σαν κούκλες σε βιτρίνα, είναι εδώ και δεκαετίες ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα «αξιοθέατα» στο Αμστερνταμ. Η πρωτοβουλία νέων να συγκεντρωθούν ιντερνετικά υπογραφές προκειμένου το ολλανδικό κοινοβούλιο να κρίνει παράνομη την επίσκεψη ανδρών στους οίκους ανοχής, έχει μέχρι στιγμής περίπου 42.000 υποστηρικτές.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, σε μία χώρα που έχει την πιο ήπια νομοθεσία σε σχέση με το πληρωμένο σεξ, η καμπάνια που τρέχει στα social media έχει τίτλο «Είμαι ανεκτίμητη» (φωτογραφία κάτω) και το βασικό σλόγκαν είναι ένα καίριο ερώτημα: «Αν ήταν η αδελφή σου;».

Οι νεαροί ακτιβιστές ζητούν να μπουν υψηλά πρόστιμα σε όσους αναζητούν το πληρωμένο σεξ, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γαλλία. Το σκεπτικό πίσω από τη δυναμική αυτή πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι τα αυτιά των αρμόδιων πολιτικών, είναι πως «η πορνεία είναι ταυτόχρονα αιτία και συνέπεια της ανισότητας».

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως υπάρχει έντονος αντίλογος από τις ίδιες τις ιερόδουλες, οι οποίες έχουν σχολιάσει σε σχετικά ποστ: «Δουλεύω σε οίκο ανοχής με τη θέλησή μου. Είναι επιλογή μου. Υπάρχουν πολλές γυναίκες σαν εμένα. Αυτή η καμπάνια, αν εισακουστεί, θα κάνει τη δουλειά μου πολύ πολύ πιο επικίνδυνη».

Στην Ολλανδία, η προσφορά και η ζήτηση του πληρωμένου σεξ θεωρείται νόμιμη, με την προϋπόθεση ότι έχει να κάνει με συναινετική πράξη μεταξύ ενηλίκων.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της καμπάνιας αντιτείνουν ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες γυναίκες. Υποστηρίζουν ότι σε χώρες που έχουν εφαρμοστεί αυστηρότερα μέτρα, έχει παρατηρηθεί πως: αισθητά λιγότερα άτομα αναζητούν το πληρωμένο σεξ, η χώρα γίνεται λιγότερο «ελκυστική» για το τράφικινγκ, λιγότερες γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέσω της πορνείας.

Ενα από τα ειδικά δωμάτια του πρώτου Μουσείου Πορνείας στο Αμστερνταμ, το «Red Light Secrets», που βρίσκεται στη διάσημη περιοχή με τα «Κόκκινα Φώτα» και δίνει την αίσθηση του πώς είναι να σε κοιτάζουν άνδρες, ενώ δουλεύεις για πληρωμένο σεξ EPA/KOEN VAN WEEL

«Είμαστε φεμινιστές και Χριστιανοί στο σύνολό μας» λέει η κοινωνική λειτουργός Σάρα Λους, επικεφαλής της συγκεκριμένης δράσης. Ενα από τα βασικά της επιχειρήματα είναι πως από τη στιγμή που η ολλανδική νομοθεσία είναι τόσο «φιλική» προς την πορνεία, αυτό ενθαρρύνει όλο και περισσότερες γυναίκες που μπορεί να το δουν σαν έναν εύκολο τρόπο βιοπορισμού, ενώ πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και στους πραγματικούς κινδύνους και σε όλες τις άλλες προοπτικές που έχουν στη ζωή τους.

Η ζώνη με τα «Κόκκινα Φώτα» του Αμστερνταμ αποτελεί βασική τουριστική ατραξιόν, σε μία χώρα όπου και η πορνεία συγκαταλέγεται στην ελευθερία επιλογής. «Αν μία γυναίκα επιλέγει να πουλά το κορμί της, αυτό είναι δική της επιλογή» είναι το επιχείρημα που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και από μέλη του κοινοβουλίου.

Οπως είναι φυσικό, πίσω από το πρώτο επίπεδο της φράσης «είναι δική μου επιλογή», κρύβονται πολλά: μητέρες που προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνες τους τα παιδιά τους, νεαρές γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και δεν έχουν ίχνος αυτοεκτίμησης, κάποιες που έφτασαν κυνηγημένες από τη χώρα τους όπου βίωναν άθλιες συνθήκες, κτλ, κτλ.

Ερχεται όμως και η τοποθέτηση της «Foxxy», γυναίκας που είναι μέλος ενός ειδικού συμβουλίου για όσες εργάζονται σε οίκους ανοχής: αν κριθεί παράνομη η επίσκεψη στα πορνεία, αυτό θα κάνει κακό στις ίδιες τις ιερόδουλες.

«Αυτή η αίτηση δεν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντά μας. Πρόκειται για ανθρώπους που διαβάζουν τη Βίβλο και θέλουν να μας σταματήσουν» λέει χαρακτηριστικά.

Γυναίκα σε μία από τις διάσημες βιτρίνες-πορνεία στο Αμστερνταμ (EPA/TOUSSAINT KLUITERS)

Και συνεχίζοντας: «Αν οι πολιτικοί πάρουν αυτήν την καμπάνια στα σοβαρά, αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε παράνομα. Και τότε οι πιθανότητες ότι θα πέσουμε θύματα βίας, αυξάνονται δραματικά. Οι πελάτες θα ξέρουν ότι δεν θα μπορούμε να καταφύγουμε στην αστυνομία. Θα κινδυνεύουμε διαρκώς, οι πελάτες θα μας πιέζουν να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό, θα είμαστε πολύ πιο εκτεθειμένες στον ιό HIV. Ολα αυτά συνέβησαν στη Γαλλία, όταν ασπάστηκε το “σουηδικό μοντέλο”».

Οι πρώτες δηλώσεις από τους αρμόδιους ολλανδούς πολιτικούς, κάνουν λόγο για ευκαιρίες που θα προσφερθούν σε όσες γυναίκες θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται να κάνουν κάτι τόσο δραστικό, όπως να αλλάξουν ολόκληρη τη νομοθεσία.

Οπως καταλήγει και το δημοσίευμα του BBC, «σε μία κοινωνία που βλέπει την πορνεία ως σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης, οι φιλελεύθεροι νόμοι δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν».