Η άνεση με την οποία αντιμετώπισε αρχικά τους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν («με χαρά να έρθω μαζί σας», φέρεται να τους είπε όταν της ζήτησαν να τους ακολουθήσει) χάθηκε κατά τη διανυκτέρευσή της στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου η κατηγορούμενη για τον φόνο του ίδιου της του παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, παρέμεινε αμίλητη και ανέκφραστη.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου πέρασε τη νύχτα σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ υπό τη συνεχή επιτήρηση αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργειά της που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πει τίποτα στις Αρχές, ενώ μέχρι νωρίς το πρωί δεν την έχει επισκεφτεί ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας. Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε στις 10.30 ότι παραιτείται από την υπεράσπιση της μητέρας.
Σύμφωνα με το Star, o κ. Λύτρας επιβεβαίωσε ότι αποσύρεται από την υπόθεση και μάλιστα μίλησε τηλεφωνικά με τον πατέρα των παιδιών, Μάνο Δασκαλάκη, και του εξήγησε τους λόγους της παραίτησης, ενώ τον συμβούλευσε να αναζητήσει κάποιον άλλο συνάδελφό του για να αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας. «Τα στοιχεία είναι πολύ σοβαρά για να υποστηρίξω την υπόθεση», φέρεται να είπε.
Aστυνομικές πηγές περιγράφουν την 33χρονη ως σκληρή, αλύγιστη, ανέκφραστη, χωρίς ίχνος μεταμέλειας και δίχως να έχει διάθεση να ομολογήσει.
«Δεν σκότωσα εγώ το παιδί μου, είμαι αθώα», φέρεται να λέει συνεχώς στους αστυνομικούς.
Εντός της ημέρας η Πισπιρίγκου θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή και όπως εκτιμάται θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.
Αστυνομικές και δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για μία «δεμένη και ογκωδέστατη» δικογραφία που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι το πρόσωπο που αφαίρεσε τη ζωή της Τζωρτζίνας.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, φέρεται να είχε κάνει τουλάχιστον οκτώ με εννέα αντίστοιχες απόπειρες, μία από τις οποίες τον Απρίλιο του 2021 και ενώ το κορίτσι βρισκόταν στο Καραμανδάνειο, με αποτέλεσμα να υποστεί ανακοπή που της επέφερε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Η μικρή Τζωρτζίνα εισήχθη στο νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2021 με συμπτώματα σπασμών, όπως είχε αναφέρει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η μητέρα της. Υπεβλήθη σε μια σειρά εξετάσεων δίχως οι γιατροί να εντοπίσουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα.
Τον Απρίλιο του 2021 και ενώ βρισκόταν στο Καραμανδάνειο υπέστη ανακοπή και επανήλθε μόνο χάρη στις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, που διήρκεσαν 45 λεπτά. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου. Εκτοτε παρέμενε νοσηλευόμενη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το Ωνάσειο και το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου κατέληξε την 29η Ιανουαρίου 2022.
Καθοριστικό στοιχείο για τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την Τετάρτη, αποτέλεσε η επιβεβαίωση της μεγάλης ποσότητας κεταμίνης στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας.
Από καταθέσεις που έλαβαν από τους γιατρούς των νοσοκομείων Καραμανδάνειο και Πανεπιστημιακό Ρίου, αλλά και το «Παίδων», επιβεβαιώθηκε ότι η κεταμίνη δεν συμπεριλαμβανόταν στο φαρμακευτικό σχήμα που λάμβανε το παιδί (τα μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά σκευάσματα που χορηγούνταν στο άτυχο κορίτσι, στο διάστημα των εννέα μηνών που μεσολάβησαν από το πρώτο επεισόδιο ανακοπής που υπέστη, τον Απρίλιο του 2021 έως τον θάνατό της, στα τέλη Ιανουαρίου) και με δεδομένο ότι την τελευταία ώρα στο μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου ήταν μόνο η μητέρα της, η υπόθεση «κλείδωσε».
Την Τετάρτη ο καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ράικος τεκμηρίωσε έπειτα από σειρά επαληθεύσεων ότι η κεταμίνη ήταν στο ανώτατο επίπεδο 3, δηλαδή θανατηφόρα δόση, που για ένα παιδί όπως η Τζωρτζίνα επιφέρει τον θάνατο σε 5 έως 20 λεπτά.
Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγων συνεργοί, καθώς ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές έρευνες για το πώς προμηθεύθηκε η μάνα την ουσία κ.ά.
«Δεν αποκλείω την κάλυψη από άτομο του στενού της περιβάλλοντος, τουλάχιστον σε έναν θάνατο. Πιστεύω πως θα διερευνηθεί», δήλωσε στο Star ο ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Θανάσης Κατερινόπουλος, που από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για εγκληματική ενέργεια.
Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, η κεταμίνη μπορεί να γίνει τοξική, προκαλώντας σε σύντομο χρόνο τον θάνατο και σύμφωνα με πληροφορίες, στο κορίτσι τελικά ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 6 mgr, που είναι ικανή να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε διάστημα από 5 έως 15 λεπτά.
Τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων έρχονται να συμπληρώσουν όσα διαπίστωσε ο παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης, που πραγματοποίησε την ιστολογική εξέταση της 9χρονης.
Στο πόρισμά του ο κ. Θεοχάρης είχε εντοπίσει ίχνη πνευμονικού οιδήματος, ενώ στο τέλος του πορίσματος υποδείκνυε στον ιατροδικαστή να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για τους «χορηγηθέντες φαρμακευτικούς παράγοντες».
«Η Ρούλα θα ομολογήσει και πώς θανάτωσε τα άλλα δύο παιδιά»
Παρά τη σκληρή στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου στη ΓΑΔΑ, εκτίμηση του ταξίαρχου Κατερινόπουλου είναι ότι μητέρα τελικά θα ομολογήσει.
«Το πιο πιθανό είναι να αρνηθεί. Αλλά από ό,τι μπορώ έτσι να εκτιμήσω, αν αυτή εξεταστεί 8-10 ώρες, όχι μόνο θα ομολογήσει το πού βρήκε την κεταμίνη, αλλά και πώς θανάτωσε και τα άλλα δύο παιδιά, γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον, “έφυγαν” από τα χέρια της. Και δεν το λέω εγώ, το έχουν πει και οι γιατροί, γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους θανάτους. Κοντός ψαλμός αλληλούια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
«Τώρα είναι η αρχή του τέλους αυτού του δράματος. Αυτά τα οποία έγιναν, έγιναν μόνο από αυτήν; Ποιοι της χορήγησαν αυτή την κεταμίνη; Βέβαια πριν από κάποιες δεκαετίες, αυτή η ουσία κυκλοφορούσε ακόμα – ακόμα και στα κτηνιατρικά φάρμακα, γιατί πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι εφοδιάζονταν κεταμίνες για να θανατώσουν ζώα που ήταν γηρασμένα. Δεν ξέρω αν ακόμα έχουν. Και μην ξεχνάτε ότι και οι παλιοί χρήστες ναρκωτικών, όταν είχαν έλλειψη, κάναν χρήση τέτοιας ουσίας, σε μικρές δόσεις όμως. Είναι μια ναρκωτική ουσία η οποία γίνεται τοξική με την υπερδοσολογία, όπως έγινε εδώ», πρόσθεσε ο κ. Κατερινόπουλος.
«Η Τζωρτζίνα είχε βασανιστικό θάνατο, υπέφερε», εκτίμησε από την πλευρά του ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε στο παιδί με θανατηφόρο πρόθεση.
«Το εάν η ίδια η ουσία οδήγησε στον θάνατο ή υπήρξε συνδυασμός άλλων πράξεων, θα φανεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που θα δείξουν και τα επίπεδα στα οποία χορηγήθηκε η ουσία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Από τη στιγμή που αυτό επιβεβαιώθηκε και ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος της μητέρας, ανάλογη ήταν η αίσθησή μας και για τα άλλα δύο παιδιά και τώρα αυτό το σενάριο γίνεται βεβαιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας.