Μεγάλα κέρδη αναμένει η Αmazon από τη διείσδυσή της στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου φαρμάκων |
Επικαιρότητα

Big deal: η Amazon γίνεται και ηλεκτρονικό φαρμακείο

Ο εμπορικός γίγαντας του Internet αγόρασε την εταιρεία PillPack, ένα online φαρμακείο με άδεια πώλησης σκευασμάτων σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες, καταβάλλοντας ένα δισ. δολάρια - έτσι εισήλθε σε μία αγορά 550 δισ. δολαρίων. Οι ανταγωνιστές τρέμουν
Protagon Team

Το PillPack είναι ένα online φαρμακείο – ένας από τους μικρούς παίκτες στον συγκεκριμένο εμπορικό τομέα, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 και πουλά χάπια συσκευασμένα με «έξυπνο» και εύκολο στη χρήση τρόπο.

Η PillPack  απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία τους υποχρεώνουν να παίρνουν διαφόρων ειδών δισκία. Οι συσκευασίες αυτές δείχνουν σε εικόνες τα χάπια και καταγράφουν το πότε και πόσα πρέπει να παίρνει ο ασθενής κάθε φορά.

Από την άδεια της μικρής εταιρείας PillPack της Μασαχουσέτης αναμένει μεγάλο κύκλο εργασιών η Amazon (REUTERS / Brian Snyder)

Η PillPack έχει προσωπικό περίπου χιλίων ατόμων όταν οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Walgreens, έχει προσωπικό 23 χιλιάδων ατόμων.

Οταν την περασμένη Πέμπτη η Amazon ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την PillPack, απαντήθηκε το ερώτημα που υπήρχε πολύν καιρό στον αέρα για το πότε ο εμπορικός κολοσσός του Internet θα μπει (και) στην εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά του φαρμάκου. Ηταν, φυσικά, αναμενόμενο ότι η ανακοίνωση αυτή θα είχε και χρηματιστηριακές επιπτώσεις.

Αρχισε η ζημία για τους «μεγάλους»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της PillPack από την Amazon η τιμή των μετοχών της Walgreens έπεσε 9% και αντίστοιχη μείωση είχαν οι μετοχές άλλων μεγάλων εταιρειών του χώρου, όπως η Rite Aid και η CVS Health. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times της Νέας Υόρκης, η Amazon ήθελε από καιρό να διεισδύσει στον χώρο του φαρμάκου στις ΗΠΑ αλλά ο δαίδαλος των διαφορετικών νομοθεσιών εμπορίας φαρμάκων στις 50 Πολιτείες είχε φρενάρει την προσπάθειά της.

Η εξαγορά της PillPack της επιτρέπει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο αφού αυτό το online φαρμακείο έχει άδεια πώλησης σε όλες τις Πολιτείες. Σύμφωνα μάλιστα με τους παράγοντες της αγοράς η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Amazon, αφού για την απόκτηση της PillPack δόθηκε ένα ποσό της τάξης του ενός δισ. δολαρίων, επιτρέποντάς της να μπει και μάλιστα δυναμικά σε μια αγορά περίπου 550 δισ. δολαρίων.

Στους χρηματιστηριακούς κύκλους υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι η Amazon κατάφερε να αρπάξει την PillPack από τα χέρια ενός άλλου εμπορικού κολοσού των ΗΠΑ, της Walmart, η οποία προσπάθησε επίσης να αποκτήσει το online φαρμακείο. Το μυστικό της επιτυχίας στον συγκεκριμένο τομέα είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να στέλνει μια online εταιρεία τα φάρμακα στους πελάτες της. Αν η Amazon μπορέσει, με τους μηχανισμούς και τα μέσα που ήδη διαθέτει ή με επενδύσεις που θα κάνει στον τομέα διανομής των φαρμάκων, να καλύπτει γρήγορα (εντός λίγων ημερών) τις παραγγελίες όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην αμερικανική επαρχία, τότε μπορεί να καταφέρει να γίνει κυρίαρχος και σε αυτόν τον τομέα, εκτοξεύοντας τη δύναμή της και την εμπορική της αξία η οποία κοστολογείται αυτή την στιγμή στα 840 δισ. δολάρια.

Δείτε ένα βίντεο για την εξαγορά της PillPack από την Αmazon: