Στιγμιότυπο από τη διακομματική συνάντηση της περασμένης Τετάρτης υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο υπ. Εσωτερικών θα συναντήσει τα κόμματα ξανά τη Δευτέρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Επικαιρότητα

Αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των αποδήμων, τροποποιήσεις από τον Θεοδωρικάκο

Πριν από τη νέα συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και των κομμάτων τη Δευτέρα, οι διαφωνίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάμπτονται
Protagon Team

Είμαστε κοντά σε απόλυτη ομοφωνία για την ψήφο των αποδήμων, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης;

Μια επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα, αλλά και μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας διακομματικής συνάντησης τη Δευτέρα δείχνουν ότι η έγκριση του νομοσχεδίου από το σύνολο της  Βουλής ίσως είναι εφικτή.

Την Παρασκευή, ο υπουργός, στην επιστολή του προς τα κόμματα, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα στις 12:00, δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών από την πλευρά της κυβέρνησης – εξάλλου είχε προϊδεάσει για αυτό από την περασμένη εβδομάδα.

Αναφέρει ειδικότερα ο κ. Θεοδωρικάκος:

«Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν»

Στις κυβερνητικές θέσεις ενσωματώνονται και προτάσεις των κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, για ανώτατο όριο παραμονής στο εξωτερικό (30 έτη) και ελληνικό ΑΦΜ.

Ακόμη, η επιστολική ψήφος παραμένει ως επιλογή, συμβιβάζοντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ που ήταν υπέρ αυτής της μεθόδου και του ΚΚΕ που τάσσεται κατά.

Η ψήφος των ομογενών προσμετράται κανονικά στο τελικό αποτέλεσμα – αυτό ήταν η κόκκινη γραμμή που έβαζε η κυβέρνηση.

Τέλος, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15 (το ανώτατο όριο που θέτει το Σύνταγμα) ώστε να συμμετέχουν και ομογενείς ενταγμένοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων.

Αν το ΚΚΕ συμφωνήσει πλήρως με τις προτάσεις και ψηφίσει, ο νόμος θα περάσει με 205 έδρες (ΝΔ 158 + ΚΙΝΑΛ 22 + ΚΚΕ 15 + Ελληνική Λύση 10), οπότε θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακουστεί η φωνή των αποδήμων

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διαφοροποιείται από την αρχική θέση να μην προσμετράται η ψήφος και τονίζει πλέον ότι υπάρχει ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  επιχειρεί βαθμιαία να βγει από την απομόνωση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Καλεί πάντως τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, να μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

«Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις», σημειώνει το κόμμα και προσθέτει:

«Η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

» Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

» Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

» Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα».