Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για να αναγκαστεί ο γηραιός πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να αποσύρει τη Δευτέρα την πρόθεσή του να διεκδικήσει για πέμπτη φορά την ηγεσία της χώρας.
Ηταν η πρώτη φορά στα 20 χρόνια κατά τα οποία προεδρεύει ο Μπουτεφλίκα που βρέθηκε αντιμέτωπος με εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας – πιθανόν να είναι και η τελευταία.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επ΄αόριστον αναβολή των προεδρικών εκλογών που θα διεξάγονταν στις 18 Απριλίου. Παραιτήθηκε ακόμη ο πρωθυπουργός Αχμέντ Ουγιάχια ενώ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σε μήνυμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα διευκρινίζει ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ως συνέχεια εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση νέου Συντάγματος μέχρι το τέλος του 2019.
Οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αλλαγές με δημοψήφισμα.
Ο Μπουτεφλίκα, που επέστρεψε την Κυριακή από την Ελβετία όπου είχε υποβληθεί σε θεραπείες, αναγνώρισε τον ειρηνικό χαρακτήρα (αν και η καταστολή ήταν σκληρή) και τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Υποσχέθηκε μάλιστα να περάσει η σκυτάλη του νέου συστήματος που θα προκύψει από τις μεταρρυθμίσεις στη νέα γενιά.
Εδώ και τρεις εβδομάδες στη χώρα διεξάγονταν μαζικές διαδηλώσεις κατά του 82χρονου ηγέτη. Από την Κυριακή οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν με τη διεξαγωγή πενθήμερης γενικής απεργίας, που ήδη είχε αρχίσει να χτυπά και τον ενεργειακό τομέα ο οποίος εισφέρει το 30% του ΑΕΠ.
Αν και αρχικά στρέφονταν εναντίον του προέδρου, στην πορεία οι διαδηλωτές άρχισαν να θέτουν το αίτημα της ριζικής ανανέωσης στο πολιτικό σύστημα. Στόχος τους το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το κόμμα που κυβερνά τη χώρα για πάνω από μισό αιώνα μετά την απελευθέρωση από τη Γαλλία.
Αν και πολλοί διαδηλωτές καλωσόρισαν με πανηγυρισμούς την ανακοίνωση του προέδρου, όπως σημειώνει ο Guardian, βλέπουν με σκεπτικισμό την ανακοίνωση για την αναβολή των εκλογών. Μπορεί κανένας να εμπιστευτεί τον πρόεδρο και το ασαφές χρονοδιάγραμμα αλλαγών που εξήγγγειλε, αναρωτιούνται.
«Ζητάμε δημοκρατία, κράτος δικαίου και αλλαγή στο καθεστώς», τονίζουν στη βρετανική εφημερίδα και υπόσχονται συνέχεια στις κινητοποιήσεις.