Σε πολιτικό αναβρασμό ανάλογο των «αραβικών ανοίξεων» που σάρωσαν τα καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται το Αλγέρι έπειτα από την ανακοίνωση του 82 ετών και ασθενούς προέδρου του, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου.
Ο Μπουτεφλίκα συμπληρώνει 20ετία στον προεδρικό θώκο.
Τα πλήθη των αγανακτισμένων Αλγερινών –νέοι κυρίως- διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή και συνέχισαν να διαδηλώνουν και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και σε μικρότερες πόλεις.
Ο γέρων πρόεδρος είπε ότι αν επανεκλεγεί θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και εντός ενός έτους θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες προεδρικές εκλογές στις οποίες ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει.
Ο Μπουτεφλίκα νοσηλεύεται σε κλινική της Ελβετίας, κινείται με αμαξίδιο και η υποψηφιότητά του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Την αλαζονεία ενός «αιώνιου προέδρου» υπογραμμίζει και το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, μεταδίδοντας τις τελευταίες πληροφορίες για τις συγκρούσεις των πολιτών με την αστυνομία. (Υπάρχει νεκρός, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι. Ο αριθμός των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις καταστολής υπολογίζεται σε 80.000 άνδρες.)
Οι λαϊκές ενστάσεις επικεντρώνονται στην «παραβίαση του εκλογικού νόμου», αφού ο κόσμος πιστεύει ότι ακόμα και η ιατρική βεβαίωση σχετικά με την υγεία του Μπουτεφλίκα είναι ψεύτικη.
Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση ζητεί να σταματήσει η εκλογική διαδικασία: «Θα πρέπει να σχηματιστεί μια συνταγματική συνέλευση και να ιδρυθεί μια Β’ Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία μετά τον Μπουτεφλίκα».
Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι υποδαυλίζουν τις διαμαρτυρίες, καθώς φουντώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μάλιστα στα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζεται ότι στην Αλγερία έχουν αυξημένα ποσοστά η εγκληματικότητα και οι αυτοκτονίες.