19 Νοεμβρίου, Φιουμιτσίνο: ο πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί για την περιοδεία του στην Απω Ανατολή | Vatican Media/­Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

«Ακτιβιστής» ο πάπας, στο Ναγκασάκι θα ζητήσει πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών

«Η αναμενόμενη έκκληση του για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων θα είναι σημαντική πράξη για την Καθολική Εκκλησία, μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από αρκετές δεκαετίες προβληματισμού και συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν τρεις πάπες και οι σύμβουλοί τους
Protagon Team

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Ναγκασάκι, την πόλη όπου οι Αμερικανοί έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα το 1945 και αποτελεί έδρα τής καθολικής κοινότητας της Ιαπωνίας ήδη από τον 16ο αιώνα.

Στη μαρτυρική ιαπωνική πόλη ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας θα εκφωνήσει λόγο κατά των πυρηνικών, από το «σημείο μηδέν» της πυρηνικής επίθεσης.

Ο ποντίφικας θα καταδικάσει, γενικώς, τα πυρηνικά όπλα ως απειλή για την ανθρωπότητα, ομοίως και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους. Μάλιστα εκεί, στο Ναγκασάκι, όπως δηλώνει ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, θα ζητήσει την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Ετσι ο αρθρογράφος Πολ Ελι υπογραμμίζει στο New Yorker ως σημαντικό το πέρασμα του Καθολικισμού σε αυτήν τη νέα θέση του, απολύτως καταδικαστική για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.

Το καθολικό κίνημα, ειδικά το αμερικανικό, έχει μακρά ιστορία αντίθεσης στα ατομικά όπλα, όπως αναφέρει ο Ελι. Τον Ιανουάριο, καθολικοί της ομάδας Plowshares αναμένεται να καταδικαστούν για έναν «ακτιβισμό» που έκαναν στις 4 Απριλίου 2018 στο Kings Bay, στη Γεωργία των ΗΠΑ, όπου αγκυροβολούν έξι αμερικανικά υποβρύχια Trident, εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές. Οι επτά ακτιβιστές έκοψαν τον φράχτη και μπήκαν στη βάση, τραγουδώντας και προσευχόμενοι κατά τον αρθρογράφο. Κατέγραψαν τη δράση τους με σκοπό να δείξουν πόσο εύκολο ήταν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας. Ενας από αυτούς άφησε εν είδει κατηγορητηρίου μία δήλωση του πάπα κατά των πυρηνικών. Φυσικά, όλοι πιάστηκαν και με κατηγορίες για συνωμοσία, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και παραβίαση στρατιωτικού χώρου και φυλακίστηκαν.

Μέλη της ομάδας των καθολικών ακτιβιστών Plowshares

«Η ηθική υποχρέωση όλων των καθολικών είναι να πιέζουν για πυρηνικό αφοπλισμό. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για αυτόν τον στόχο: ψηφοφορία, δημόσιες ομιλίες, ειρηνική δράση και διάλογος. Οι Kings Bay Seven (δηλαδή οι επτά ακτιβιστές) αντιπροσωπεύουν ένα μονοπάτι της πολιτικής ανυπακοής προς τον σκοπό αυτό και μια τεράστια προσωπική δέσμευση, που γεννήθηκε από την επιθυμία να γίνουν μάρτυρες του Ευαγγελίου» δήλωσε ο επίσκοπος Ρόμπερτ ΜακΕλρόι στο New Yorker. «Η αναμενόμενη έκκληση του πάπα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων θα είναι εξίσου σημαντική πράξη για την Εκκλησία», συμπεραίνει ο αρθρογράφος, «μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από αρκετές δεκαετίες προβληματισμού και συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν τρεις πάπες και οι σύμβουλοί τους. Ακολουθεί μια διαδρομή που χαράχθηκε, μεταξύ άλλων, και από τους ριζοσπάστες των Plowshares».