Περίπου ένα μήνα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του France Football, στις 29 Νοεμβρίου, το Bleacher Report «ανέβασε» στον ιστότοπό του τα ονόματα των επικρατέστερων υποψηφίων για την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας». Νο 1 στον κατάλογο των φαβορί είναι ο Λιονέλ Μέσι. Νο 2, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ακολουθούν, ο Ζορζίνιο, ο Σαλάχ, ο Καντέ, ο Μπενζεμά, ο Ρονάλντο, ο Ντε Μπρόινε και -τελευταίος- ο Εμπαπέ. Τον αργεντινό σούπερ-σταρ θεωρούν ως (σχεδόν) βέβαιο νικητή της σχετικής ψηφοφορίας και όλα τα μεγάλα γραφεία αθλητικού στοιχηματισμού.
«Βαρέθηκα να βλέπω τον Μέσι να παίρνει τη «Χρυσή Μπάλα». Για ποιο λόγο να την πάρει κι εφέτος; Τι έκανε την περασμένη σεζόν; Εντάξει, πήρε το Κόπα Αμέρικα. Με την Μπαρτσελόνα, όμως, για πείτε μου, τι ακριβώς κατέκτησε; Κατά τη γνώμη μου το βραβείο πρέπει να καταλήξει, είτε στον Καντέ, είτε στον Ζορζίνιο», διαμαρτυρήθηκε ο παλιός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Γιουβέντους, Πατρίς Εβρά. Υπήρξαν κι άλλοι «επώνυμοι» των γηπέδων που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, αν και όχι με τόσο… άκομψο τρόπο, όσο ο γάλλος πρώην διεθνής. Οι περισσότεροι, πάντως, υποδέχθηκαν τα προγνωστικά με ικανοποίηση.
Ενας από αυτούς ήταν ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο προπονητής του Μέσι στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Μάλιστα, αν και στην ομάδα του ανήκει και ο Κιλιάν Εμπαπέ (όπως και ο Νεϊμάρ), ο 49χρονος τεχνικός αποκάλυψε (πριν από το ντέρμπι με τη Μαρσέιγ) ότι ψήφισε τον συμπατριώτη του. «Απάντησα από την καρδιά μου. Ακόμη κι αν δεν ήμασταν στην ίδια ομάδα, πάλι τον Μέσι θα ψήφιζα», τόνισε. Αυτό, βεβαίως, δεν άρεσε καθόλου στον Εμπαπέ και τον Νεϊμάρ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε νεώτερες δηλώσεις του στην AS. «Γιατί όχι εμάς;», τον ρώτησαν. Επειδή, εκτός των άλλων, είναι Αργεντινός – και ο Μέσι οδήγησε την «Αλμπισελέστε» στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα. Ο υποκειμενικός παράγων, το συναίσθημα, παίζει σημαντικό ρόλο.
Αυτός ο πρώτος του τίτλος με την εθνική ομάδα της χώρας του θα του χαρίσει, εκτός θεαματικού απροόπτου, την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του. Στο Κόπα Αμέρικα δεν θριάμβευσε, απλώς, αλλά ήταν και ο πρώτος σκόρερ, και MVP του τουρνουά. Με την Μπαρτσελόνα κέρδισε μόνο το Κύπελλο Ισπανίας, όμως δεν ευθύνεται εκείνος για τις αποτυχίες της. Με τη φανέλα της σκόραρε 38 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ (σε όλες τις διοργανώσεις) – τι άλλο να κάνει; Στα 34 του, και παρά τη μικρή βοήθεια που είχε από τους συμπαίκτες του, «οργίασε» πάλι, όπως τον παλιό, καλό καιρό.
Τα αντεπιχειρήματα όσων δεν τον ψήφισαν, είναι -κυρίως- δύο. Πρώτον, ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παίκτης (ο Ζορζίνιο) που πρωταγωνίστησε σε δύο διεθνείς θριάμβους. Με την Ιταλία κατέκτησε το EURO, που είναι αντίστοιχο του Κόπα Αμέρικα, και με την Τσέλσι το Τσάμπιονς Λιγκ (όπου ο Μέσι δεν έφτασε πολύ μακριά). Και, δεύτερον, ότι η «Χρυσή Μπάλα» απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του ημερολογιακού έτους, όχι της περασμένης σεζόν. Η οδηγία είναι, να λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις ενός παίκτη έως και τον Οκτώβριο. Αλλά τους τελευταίους μήνες (στο χαμηλής δυναμικότητας γαλλικό πρωτάθλημα, πλέον) ο Μέσι κάνει τις χειρότερες εμφανίσεις του εδώ και 16 χρόνια. Δεν έχει καταφέρει, ακόμη, ούτε να σκοράρει, ούτε να δημιουργήσει κάποιο γκολ για τους συμπαίκτες του. Σε τέσσερα ματς της Ligue 1 μετράει, μόλις, τέσσερα σουτ και μία καλή ευκαιρία για γκολ. Μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει φανεί, με τρία τέρματα.
«Ο Ζορζίνιο ήταν ο κορυφαίος των Λονδρέζων και των Ιταλών, όμως αυτοί οι θρίαμβοι υπήρξαν αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, περισσότερο, παρά one-man-show», απαντούν οι υποστηρικτές του Μέσι. Αλήθεια είναι. Κανένας άλλος παίκτης δεν μπορεί να είναι τόσο επιδραστικός, όσο ο Μέσι και ο Ρονάλντο. Αυτό εξηγεί, εν πολλοίς, και το γεγονός ότι μετά το 2008, μόνον ο Λούκα Μόντριτς κατάφερε (το 2018) να διακόψει την εναλλαγή τους στον θρόνο. Ισως, να το είχε κατορθώσει και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, πέρυσι, όμως το βραβείο δεν απονεμήθηκε λόγω της πανδημίας.
Ενας, ακόμη, λόγος της απόλυτης κυριαρχίας του Αργεντινού και του Πορτογάλου στον θεσμό είναι ότι οι ψηφοφόροι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν στο μυαλό τους τις έννοιες «καλύτερος ποδοσφαιριστής» και «καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς». Κάθε χρόνο, στις επιδόσεις του Μέσι και του Ρονάλντο προσθέτουν τα μυθικά τους επιτεύγματα στο σύνολο της καριέρας τους. Κάπως έτσι βρέθηκε ανάμεσα στις εφετινές υποψηφιότητες ο Κριστιάνο: επειδή είναι ο Ρονάλντο. Εκανε μια μέτρια σεζόν με τη Γιουβέντους, κατακτώντας μόνο το Κύπελλο Ιταλίας, ενώ στο Euro, παρά τα 5 γκολ που πέτυχε, δεν κατάφερε α οδηγήσει την Πορτογαλία πέρα από τους «16». Την ίδια στιγμή δεν «χώρεσαν» στη λίστα των 30 υποψηφίων, παίκτες που «έλαμψαν» στα γήπεδα, όπως ο Εντουάρ Μεντί: ο γκολκίπερ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Τσέλσι, ο οποίος ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός έμειναν, επίσης, ο Μανέ, ο Τζόσουα Κίμιχ, ο Τόμας Μίλερ, ο Μέμφις Ντεπάϊ…
Αν μπορεί κάποιος να ανατρέψει τα προγνωστικά και να απειλήσει τον Μέσι, αυτός είναι ο Λεβαντόφσκι. Κατέγραψε 41 γκολ (καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ που κρατούσε από το 1971-1972) και 7 ασίστ σε 29 αγώνες της Μπουντεσλίγκα. Εκτός από τη «Σαλατιέρα», κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το γερμανικό Σούπερ Καπ. Οχι, όμως, και το Τσάμπιονς Λιγκ. Στους δύο προημιτελικούς με την Παρί Σεν-Ζερμέν απουσίασε λόγω τραυματισμού, και η Μπάγερν αποκλείστηκε. Αυτό είναι το «μείον» της υποψηφιότητάς του. Σύμφωνα με τους κανόνες του «France Football», προτιμώνται οι παίκτες που έχουν κερδίσει ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο τρόπαιο. Μόνο που, αυτό δεν ισχύει πάντα.
Το 2019, για παράδειγμα, η Λίβερπουλ σήκωσε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο πιο κομβικός της παίκτης, ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία. Το αγαλματίδιο το πήρε ο Μέσι, αν και η Μπαρτσελόνα είχε συντριβεί στον δεύτερο ημιτελικό του «Ανφιλντ» με 4-0, και είχε κατακτήσει μόνο το ισπανικό πρωτάθλημα. Είτε αξίζει το εφετινό βραβείο, είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: η «Χρυσή Μπάλα» έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον αργεντινό σούπερ-σταρ.