Οι ανατιμήσεις στην αγορά ακόμα και σε τρόφιμα -ή και ιδίως σε αυτά- κινητοποίησαν το οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζει πακέτο βοήθειας υπέρ των αδυνάμων | ΙΝΤΙΜΕnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Ακρίβεια: Ερχεται «δώρο» Πάσχα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων

Ξεκινούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις οποίες είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Το επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας για όλο τον χρόνο
Protagon Team

Με την παροχή «δώρου» Πάσχα τον ερχόμενο Απρίλιο, όπως ανέφερε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ως ανάχωμα στο διογκούμενο κύμα ακρίβειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν ότι το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στο κανάλι του Φαλήρου, επιβεβαίωσε τον εν λόγω σχεδιασμό και σημείωσε ότι μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί το «δώρο» Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση -τόνισε- δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, όπως άλλωστε επανέλαβε για όλες τις επόμενες παρεμβάσεις ο Πρωθυπουργός, και κατά την ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

«Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση […] όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος που επιβεβαίωσε επίσης τα όσα ανέφεραν «Τα Νέα» σχετικά με την παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ενέργειας για όλο τον χρόνο.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά»,  παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ίδιο κανάλι.

«Ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα», συμπλήρωσε για τα περιθώρια που υπάρχουν για την εφάπαξ παροχή.

Ολα αυτά σημειώνονται μετά και το νέο ανησυχητικό άλμα του πληθωρισμού, που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ρεκόρ 25ετίας, και εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 6,2%.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων.

«Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου», είχε πει πάντως στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα», αλλά «μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους».

Ερωτηθείς για το αν τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει ότι «έχουμε τα εργαλεία να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, και πλέον είναι απαραίτητο, και δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και διπλασιάσαμε το ποσό τους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον Προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού», είχε σημειώσει ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας:

«Οσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας».

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης που εάν το ποτίσουμε θα φέρει οφέλη για όλους».