Οι τουρκικές γεωτρητικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αν η Λευκωσία δεν είχε προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στα «Νέα» της Πέμπτης ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Μιλώντας στον Αγγελο Αθανασόπουλο μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ο Ακιντζί επιμένει να συνδέει το ζήτημα της (συν)εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με τη συνολική λύση στο Κυπριακό.
Ψέγει μάλιστα γι’ αυτό τον κ. Αναστασιάδη: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά επίμονα το ζήτημα των υδρογονανθράκων χωριστά από τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση. Σε συνέχεια της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά για την Κύπρο, η επανέναρξη των μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες έφερε το ζήτημα αυτό στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αγνοηθεί. Είτε εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων είτε χωριστά, πρέπει να αντιμετωπιστεί και μια φόρμουλα πρέπει να διαμορφωθεί που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων των μερών. Θα αναδείξω το ζήτημα αυτό στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ώστε να συζητηθεί, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοούμε», ανέφερε σε ένα σημείο της συνέντευξής του.
Ο ίδιος προσέθεσε: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι δεν υπήρχαν πλωτές πλατφόρμες γεωτρήσεων όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε την αρχική της πρόταση για τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής το 2011. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε προτιμήσει να ακολουθήσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία από την εξίσωση. Είναι αναγκαίο να εγκαθιδρυθεί ένας κοινός μηχανισμός και να ασχοληθεί αρμοδίως με το ζήτημα, ώστε να αναστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της μονομερούς κίνησης και να ενθαρρυνθούν όλα τα μέρη να επιδείξουν μια εποικοδομητική προσέγγιση. Καθώς οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού, είναι αναπόφευκτο να ασχολούνται με το ζήτημα αυτό είτε επί τη βάσει ενός κοινού μηχανισμού είτε με κάθε πλευρά να συνεχίζει τις ενέργειές της επί μονομερούς βάσεως. Η τρίτη επιλογή θα ήταν όλες οι πλευρές να σταματήσουν συγχρόνως τις ενέργειές τους για μια χρονική περίοδο. Κάποιος χρειάζεται να αναρωτηθεί και να κατανοήσει γιατί οι τουρκικές γεωτρητικές πλατφόρμες βρίσκονται εδώ και έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους. Αν είχε υπάρξει θετική ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας για τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα είχε χειροτερεύσει σε αυτή την έκταση και η ένταση δεν θα κλιμακωνόταν».
Σε άλλο σημείο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό και δήλωσε υποστηρικτής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μάλιστα δεν απέκλεισε τη συζήτηση νέων σεναρίων εφόσον γίνεται σεβαστή η αρχή της πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
«Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα εξακολουθεί να είναι το πιθανό και εφικτό μοντέλο λύσης. Η μελλοντική πορεία πρέπει να βασιστεί στην ανανέωση της δέσμευσης της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, στις υπάρχουσες συγκλίσεις και στα έξι σημεία του πλαισίου που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Ιουνίου 2017. Αν η δέσμευση επί των παλαιών συγκλίσεων επανεπιβεβαιωθεί, τότε δεν αποκλείουμε την πιθανότητα διερεύνησης ιδεών για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία με τρόπο που δεν θα αποδυναμώνει τη βασική αρχή της πολιτικής ισότητας», σημείωσε.