Κατά του Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ περί βαλκανικής συμμαχίας καταφέρεται στην επιστολή παραίτησής του ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στην εννεασέλιδη επιστολή, σημεία της οποίας φέρνει στο φως το «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που επέμεναν ότι ο υπουργός παραιτήθηκε για λόγους που δεν είναι πολιτικοί.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του, έπειτα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήριζαν ακατανόητη την απόφασή του να παραιτηθεί. Η διαρροή πάντως στο «Εθνος» δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα σημεία της επιστολής που μπορεί να «καίνε». Μόνον η δημοσίευσή της αυτούσια θα διαφώτιζε πλήρως για την επιχειρηματολογία Κοτζιά.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι δεν θα δημοσιοποιήσει την επιστολή, που έφερε την επισήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».
Στην επιστολή του, κατά το «Εθνος», ο κ. Κοτζιάς κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε. Σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Επανέρχεται όμως και στο ζήτημα που προέκυψε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Οι δηλώσεις μάλιστα του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας».
«Οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον Πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή», προσθέτει.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Αμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».
Ο τέως υπουργός τονίζει ακόμη ότι το υπουργείο Αμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου την Τετάρτη ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις.
«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.
Τι απαντά ο Νίκος Κοτζιάς
Εν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στο Twitter ο τέως υπουργός μιλά για «μπιστόλια του συστήματος» που καταφέρονται εναντίον του και χαρακτηρίζει την παραίτησή του «πράξη ευθύνης».
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία τής δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης».