Σε νέες ταχύτητες μπαίνει το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ευρώπη, μετά την είδηση την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι θα εξετάσει την αίτηση «με ταχείς ρυθμούς».
Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της EMA, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.
Η EMA διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη διαρκή αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.
To συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Δεκεμβρίου, και χορηγείται σε πολίτες, αλλάζοντας μάλιστα τη στρατηγική των εμβολιασμών, καθώς μπορεί να διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες και να επιτρέπει μαζικότερες παρεμβάσεις στον πληθυσμό.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης έχει κατά μέσο όρο αποτελεσματικότητα 70%, σε αντίθεση με αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, που έχουν άνω του 90%. Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παρέχει προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Ωστόσο, το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης έχει άλλα σημαντικά και κυρίως πρακτικά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, η χρονική απόσταση τριών μηνών μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης επιτρέπει σε μεγαλύτερο αριθμό να εμβολιαστεί και να αποκτήσει μια πρώτη, έστω εύθραυστη, ανοσία. Επιπλέον είναι πιο φθηνό, πιο εύκολο να παραχθεί και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer και BioNTech πρέπει να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου και αυτό της Moderna σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου.
Η πιθανή «είσοδος» του συγκεκριμένου εμβολίου στο «καλάθι» που θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποκλιμακώσει και τον ακήρυκτο ανταγωνισμό που υπάρχει στους κόλπους της για προμήθεια επιπλέον δόσεων των σκευασμάτων της Pfizer και της Moderna.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της, κάνοντας λόγο για «ευπρόσδεκτο βήμα». Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι «η αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο #COVID19 από την AstraZeneca προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε πιο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Θα ακολουθήσει ταχεία αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας».
Πόσες δόσεις θα λάβει η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και υπεύθυνο για τα εμβόλια του κορονοϊού Μάριο Θεμιστοκλέους, η χώρα μας αναμένει από τη συγκεκριμένη εταιρεία τα περισσότερα εμβόλια, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, 500.000 δόσεις αναμένονται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια έως τον Απρίλιο. Και αυτό το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για ανοσοποίηση.