Ηταν, όπως έλεγαν παρατηρητές, θέμα χρόνου να συμβεί. Αλλωστε τα προμηνύματα είχαν δοθεί τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και την Ειδομένη, αλλά ακόμα και στη Χίο. Ο συνωστισμός, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση, αποτέλεσμα της κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εδώ καιρό εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, οδηγούν σε ένα οριακό σημείο.
Είναι πλέον δεδομένο πως αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι και δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές που θα τους στεγάσουν για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, τότε δεν θα αργήσει η ώρα που η κατάσταση θα εκτραπεί σε επικίνδυνα ύδατα. «Μιλάμε πια για φαβέλες, αυτά είναι εικόνες από “τα προσεχώς”» προειδοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM – είχε προηγηθεί η έκρηξη αργά τη νύχτα.
Το βράδυ της Τετάρτης το λιμάνι του Πειραιά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
Οκτώ τραυματίες (που διεκομίσθησαν στο Τζάνειο) και υλικές ζημιές σε τζαμαρίες, σε αυτοκίνητα και εξωτερικά των χώρων όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στις πύλες Ε1 και Ε2 του λιμανιού του Πειραιά ήταν ο πρώτος απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ Σύρων και Αφγανών νεαρής ηλικίας που ξεκίνησε στις 22.30 – τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο αφού είχε περάσει πολλή ώρα, μετά τα μεσάνυχτα πια. Στα επεισόδια εκτιμάται ότι πήραν μέρος περίπου 500 άτομα.
Για ένα «πείραγμα»
Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγας από το Αφγανιστάν «πείραξε» μια γυναίκα από τη Συρία και συμπατριώτες της «ζήτησαν τον λόγο». Από το σημείο εκείνο και μετά τα πάντα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Με καδρόνια, πέτρες και άλλα αντικείμενα στήθηκε ένα πεδίο μάχης έξω από το χώρο που μένουν πρόσφυγες στη πύλη Ε2 ενώ την ίδια στιγμή μητέρες με παιδιά και ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να προφυλαχθούν όπου μπορούσαν ενώ στα κινητά ιατρεία των εθελοντών έφταναν διαρκώς τραυματίες. Παράλληλα αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.
Ζήτησαν ενισχύσεις από τα ΜΑΤ
Λιμενικοί που ήταν στο σημείο ζήτησαν ενισχύσεις καθώς η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και στη περιοχή έφτασαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα ωστόσο οι συμπλοκές συνεχίστηκαν λίγα μέτρα μακρύτερα στη πύλη Ε1. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δεν υπήρξαν συλλήψεις.
Κάποιοι σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι οι εντάσεις στο λιμάνι είναι καθημερινό φαινόμενο και ζητούν να τους διαχωρίσουν από τους Αφγανούς. Δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο όλη τη νύχτα για προληπτικούς λόγους.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο, ενώ στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν άμεσα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά άγγιξε τα 5.800 άτομα.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι είναι «λογικό να υπάρχουν μικροεπεισόδια και συμπλοκές» όταν η κατάσταση είναι τεταμένη και υπάρχει υπερσυγκέντρωση κόσμου σε έναν χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικές πτυχές, λέγοντας ότι στον Πειραιά έχουν διοργανωθεί και συναυλίες…
Διαδήλωση προσφύγων στην Αθήνα
Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία ως τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποιήσαν την Τετάρτη το απόγευμα πρόσφυγες, μετανάστες και κινήσεις κατά του ρατσισμού.
Περί τις 19:30 περίπου χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονταν στο ύψος της Πεσμαζόγλου επί της Σταδίου με πανό και συνθήματα που για «Ανοιχτά σύνορα». Στο σημείο κατευθύνθηκαν μέσω Ομόνοιας και πρόσφυγες που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά έχοντας προσυγκέντρωση στον χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε1 και μια μίνι πορεία στους χώρους.
Κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΕΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους «στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή από την κυβέρνηση και προωθεί με συγκεκριμένες ρυθμίσεις την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει «φραγμό» στην Ηρώδου Αττικού και στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ρηγίλλης, πλησίον δηλαδή της τουρκικής πρεσβείας.
Κατά τις 21:00 η πορεία ολοκληρώθηκε και οι δρόμοι δίνονταν σταδιακά στην κυκλοφορία αφού οι διαδηλωτές έφυγαν από τα γραφεία της ΕΕ κατευθυνόμενοι στην Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου.
Διαμαρτυρία στη Μόρια Λέσβου
Με σύνθημα «Azandi» που στα φαρσί σημαίνει ελευθερία ομάδα 50 περίπου Αφγανών προέβη σε μία ακόμα διαμαρτυρία σήμερα στην είσοδο του κέντρου κράτησης στη Μόρια. Δυνάμεις των ΜΑΤ απέτρεψαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην πύλη του πρώην στρατοπέδου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν εντάσεις ή επεισόδια. Πρόκειται για την τέταρτη διαμαρτυρία από πρόσφυγες μέσα σε πέντε ημέρες στο κέντρο κράτησης, στο οποίο να σημειωθεί πως οι συνθήκες διαμονής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.