Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Ήδη, σε σχόλιο του Reuters για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το SPD, σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Μάρτιν Σουλτς, τάσσονται υπέρ της αύξησης των δαπανών και τον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας και στο πλαίσιο αυτό η επιλογή Σολτς για το νευραλγικό πόστο «μεταφράζεται» ως κίνηση απομάκρυνσης από τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν έξι συνολικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Ειδικά τα τρία πρώτα, εκτιμά η Deutsche Welle, μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Σουλτς ο οποίος δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα εσωκομματικά πυρά λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ίδιος αναλαμβάνει άνευ συγκλονιστικού απροόπτου το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού».
Επιπλέον, σύφωνα με την εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Όλαφ Σολτς, εκτός του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να αναλάβει και χρέη αντικαγκελαρίου, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Επί σειρά ετών δήμαρχος Αμβούργου, ο Σολτς είχε επιτύχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ποσοστά διπλάσια της δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η ηγετική του εμφάνιση στο Βερολίνο μετά την τελευταία του νίκη (και επανεκλογή) πριν από μία διετία, είχε ήδη πυροδοτήσει τις συζητήσεις για διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε με την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο SPD εκπροσωπεί την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, με αποτέλεσμα να γίνει δέκτης χαρακτηρισμών όπως «αρσενική Αγκελα Μέρκελ» («μητέρα» του προσωνύμιου, η Ρενάτε Κίναστ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων).
Στο «χρηματιστήριο» των πιθανοτήτων, πρόβαλλε ως το απόλυτο αουτσάιντερ για τη θέση του διαδόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς οι πολιτικοί συντάκτες στη Γερμανία εκτιμούσαν ότι δεν θα ήταν και τόσο πρόθυμος να αφήσει την κυριαρχία του στο Αμβούργο για να υποταχθεί στις επιθυμίες της Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία δεν είχε διστάσει να καταλογίσει «αδυναμία ηγεσίας» τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το βέβαιο πάντως, είναι ότι παρά την εγκράτεια που τον χαρακτηρίζει και τον χαρακτηρισμό του ως συντηρητικό, ο Σολτς υπό την κάλυψη του συγκυβερνώντος κόμματός του, αναμένεται να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την Ελλάδα και συνολικά για την οικονομική πολιτική στην ΕΕ.
«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας», έλεγε πριν από μία πενταετία ο αναπληρωτής πρόεδρος -τότε- των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός νομισματικής ένωσης, ούτε από τα λόγια των γερμανών πολιτικών». Σημείωνε ωστόσο, ότι η Ελλάδα υποχρεούται να ανταποδώσει την αλληλεγγύη που λαμβάνει», με μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και αναδιάρθρωση του Δημοσίου.