Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου: αλλεπάλληλες συσκέψεις για την άρση του lockdown | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Αυτοί είναι οι τέσσερις σταθμοί στο σχέδιο Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα

Οι τελευταίες λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη για επανεκκίνηση της οικονομίας και έξοδο από το lockdown οριστικοποιήθηκαν στις συσκέψεις και στις τηλεδιασκέψεις με επίκεντρο το Μαξίμου. Πώς θα ανοίξουν καταστήματα, επιχειρήσεις, εστιατόρια και σχολεία μέσα στον Μάιο. Τι θα συμβεί με τα ξενοδοχεία
Protagon Team

Πώς θα επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα —σε μια κάποια κανονικότητα, έστω, αφού όλοι λένε ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει; Πώς θα βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τις αντοχές του ΕΣΥ από τη μία και στην επανεκκίνηση της οικονομίας από την άλλη; Αυτό είναι το αντικείμενο των αλλεπάλληλων συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου αυτό το Σαββατοκύριακο (εδώ), καθώς οριστικοποιούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το έκτο διάγγελμά του προς τους έλληνες πολίτες.

Και όπως φαίνεται ο βασικός άξονας έχει ήδη αποφασιστεί, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου και σταδιακά, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται μια πρώτη γενναία δοκιμή να ξεκινήσει να παίρνει μπροστά και η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Οπως αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του το «Πρώτο Θέμα», ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν καταλήξει σε τέσσερα ορόσημα:

Πρώτο είναι η 4η Μαΐου, οπότε αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13030. Εκείνη τη Δευτέρα θα αρθεί και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ νομών (με εξαίρεση όμως τα νησιά), ενώ θα τεθεί σε κανονική λειτουργία και το Δημόσιο. Επίσης θα επιτραπεί σε εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν, με εξαίρεση τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, για τα οποία υπάρχει προβληματισμός λόγω του κεντρικού κλιματισμού και της μεγάλης συγκέντρωσης πελατών.

Δεύτερο ορόσημο είναι η 20η Μαΐου, οπότε θα επιτραπεί σε επιχειρήσεις εστίασης να επαναλειτουργήσουν — ύστερα από πάνω από δύο μήνες καθώς είχαν κλείσει στις 14 Μαρτίου. Ως μοντέλο λειτουργίας προκρίνεται αυτό που θα επιτρέπει τη λειτουργία στα καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και με μόνο το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων!

Τρίτο ορόσημο είναι η 1η Ιουνίου, οπότε αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, ενώ θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων, με την ελπίδα, όπως έχει πει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η χώρα να είναι έτοιμη για αλλοδαπούς επισκέπτες τον Ιούλιο (σε μια προσπάθεια να υπάρξει σεζόν τριών μηνών ως τον Σεπτέμβριο).

Το τέταρτο ορόσημο αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, για την οποία οι απόψεις των ειδικών διίστανται (εδώ). Ως ημερομηνίες προκρίνονται ή 11η ή 18η Μαΐου για τα Λύκεια και τα Γυμνάσια —η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε και πάλι το Σάββατο ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών (εδώ). Για τα Δημοτικα και τα Νηπιαγωγεία αναφέρεται ότι θα ανοίξουν δύο εβδομάδες αφότου λειτουργήσουν οι δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο έχει διευκρινιστεί ότι δεν θα μετρούν οι απουσίες αν οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους.