Η Τζούλι Μπρίσκμαν βρήκε λουλούδια στο κατώφλι του σπιτιού της, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας. «Τζούλι, δεν σε ξέρω κι όμως είμαι τόσο περήφανος για εσένα», έγραφε η συνοδευτική κάρτα. «Είσαι ο ήρωάς μου. Στ’ αλήθεια. Σε ευχαριστούμε που στάθηκες απέναντι στον Τραμπ. Χρειαζόμαστε περισσότερους σαν εσένα. Συνέχισε να αντιστέκεσαι. Είμαστε μαζί σου, με κάθε τρόπο. Σάλι Μ.».
Η Μπρίσκμαν δεν ξέρει ποια είναι η Σάλι M, αλλά ξέρει τι την έκανε να γράψει αυτό το μήνυμα.
Ολα οφείλονται στην κίνησή της απέναντι τον Τραμπ, σε ένα υψωμένο μεσαίο δάχτυλο, που τη μετέτρεψε σε… «ηρωίδα της αντίστασης», την ίδια στιγμή που κάποιος θα μπορούσε να μελετήσει τις άγριες, απρόβλεπτες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ηταν στις 15:12 το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από έναν γύρο γκολφ, αναχώρησε από τη Λέσχη που φέρει το όνομά του στην πόλη Στέρλινγκ, στη βόρεια Βιρτζίνια. Η αυτοκινητοπομπή του, η οποία σύμφωνα με τον Guardian περιλάμβανε και πολλούς δημοσιογράφους, προσπέρασε την Τζούλι Μπρίσκμαν, η οποία -αφού κατάλαβε ποιος ήταν ο επίσημος της κουστωδίας- σήκωσε προς το μέρος του το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού χεριού της.
Ολο αυτό απαθανατίστηκε και ξεκίνησε να διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Washington Post το χαρακτήρισε «ως τον πιο διάσημο χαιρετισμό με το μεσαίο δάκτυλο». Ο Στέφεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής βραδινού τοκ σόου, σημείωσε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να συνοψίσει καλύτερα τη διάθεση μιας χώρας».
Το πρόσωπο της θαρραλέας ποδηλάτισσας δεν ήταν ορατό στη φωτογραφία. Ωστόσο, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ταυτότητά της δεν θα μπορούσε να μείνει μυστική για πολύ καιρό. Η Μπρίσκμαν, 50 ετών, είπε τι συνέβη στα αφεντικά της στην Akima -εταιρεία η οποία ασχολείται με το μάρκετινγκ και έχει συναλλαγές με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ- τα οποία δεν ενθουσιάστηκαν με τον ακτιβισμό της. Ετσι, η Μπρίσκμαν, υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας, απολύθηκε από τη δουλειά της για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που τηρεί αυτή η επιχείρηση – παρόλο που δεν ήταν εν ώρα εργασίας την ώρα που ύψωνε το δάχτυλό της.
Η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας μια έκρηξη συμπάθειας για αυτό που έκανε, αλλά και για το γεγονός ότι, τελικά, απολύθηκε. Η ίδια δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει, όπως δήλωσε στον Guardian, αυτό που έκανε και σίγουρα δεν νιώθει ηρωίδα. «Μερικοί άνθρωποι κάνουν συγκρίσεις με την εικόνα στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ εγώ δεν στάθηκα μπροστά από τρία τανκ και δεν έβαλα ένα λουλούδι στην κάννη ενός τουφεκιού, σαν τη διάσημη φωτογραφία με το παιδί». «Δεν μπορείς να το καταλάβεις επειδή είσαι μέσα σε όλο αυτό», της είπε κάποιος. Μπορεί…
Η Μπρίσκμαν ζει με την 15χρονη κόρη της, τον 12χρονο γιο της και ένα σκυλί λαμπραντόρ ριτρίβερ κοντά στο γκολφ κλαμπ του αμερικανού προέδρου. Το σπίτι τους έχει πιάνο, κιθάρα και κρεμασμένους πίνακες στους τοίχους με διάσημες ρήσεις όπως: «Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αγάπη» και «Η ζωή δεν χρειάζεται να είναι τέλεια για να είναι θαυμάσια».
Ισως το καλύτερο είναι σε ένα μπάνιο, στον κάτω όροφο: «Η ζωή είναι σύντομη, σπάστε τους κανόνες, συγχωρείστε γρήγορα, φιλάτε αργά, αγαπάτε αληθινά, γελάτε ανεξέλεγκτα και ποτέ να μη μετανιώσετε για κάτι που σας έκανε να χαμογελάσετε».
Η Τζούλι περιγράφει τον εαυτό της περισσότερο ως δρομέα, παρά ως ποδηλάτη. Για να καταλάβετε, γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά της χτυπώντας, για πλάκα, 50 χιλιόμετρα! Εχει λάβει μέρος σε πέντε μαραθώνιους και το προσωπικό ρεκόρ της είναι πέντε ώρες και δεκαεπτά λεπτά. Στον τοίχο υπάρχουν πολλά μετάλλια που έχει κατακτήσει τρέχοντας σε μεγάλες αποστάσεις.
Μέσα στο γκαράζ υπάρχουν αυτοκόλλητες αφίσες στον τοίχο που περιγράφουν τις πολιτικές πεποιθήσεις της: «Proud Democrat» και «I’m an Obama Democrat», κάνοντας σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ανήκει στον ρεπουμπλικανικό κόσμο του Τραμπ, αλλά σε εκείνον του Μπαράκ Ομπάμα.
Δεν χρειάζεται να περάσεις πολύ χρόνο με την Μπρίσκμαν για να συνειδητοποιήσεις ότι όλο αυτό το γεγονός με το μεσαίο δάχτυλο δεν είναι μέρος του χαρακτήρα της. «Δεν είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω», υπογραμμίζει η ίδια και συνεχίζει: «Ηταν, όμως, το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω εκείνη τη στιγμή ώστε να εκφράσω τη γνώμη μου για εκείνον». Αλλωστε, εάν προσπαθούσε να μιλήσει στον Τραμπ, πώς θα μπορούσε να την ακούσει εκείνος πίσω από τα αλεξίσφαιρα τζάμια; Αλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, το υψωμένο δάχτυλό της ήταν λίγο-πολύ όσα ήθελε να του πει.
Εκείνη την ημέρα η Τζούλι δεν είδε κατάματα τον Τραμπ, επομένως δεν γνωρίζει την αντίδρασή του στην κίνησή της – μόνο τους πάνοπλους άνδρες της ασφάλειάς του παρατήρησε. Μάλιστα, παρά τη γενναιότητά της εκείνη τη στιγμή, τώρα δηλώνει ότι εκείνη την ώρα ανησύχησε, επειδή ποτέ δεν ξέρεις τις συνέπειες και το πώς θα αντιδράσουν οι συνοδοί του σε μια τέτοια κίνηση και, βασικά, πώς θα την εκλάμβαναν.
Ο οδηγός της μοτοσικλέτας που συνόδευε τον αμερικανό πρόεδρο επιβράδυνε και σταμάτησε αυτή τη γυναίκα με το ποδήλατο, η οποία συνέχισε να κάνει την ίδια χειρονομία, αλλά δεν υπήρξε καμία συνέχεια. Η Μπρίσκμαν επέστρεψε στο σπίτι της, θεωρώντας ότι το γεγονός ήταν λήξαν, αλλά ενημέρωσε την οικογένειά της για το τι της συνέβη, Μάλιστα, ένας συγγενής της έγραψε ότι ήταν «πραγματικά ώριμη».
Η επίμαχη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε από έναν από τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Τραμπ, άρχισε να τυπώνεται στις σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας ξύπνησε αργά το επόμενο πρωί και ένας φίλος της, που την αναγνώρισε, της έστειλε τη φωτογραφία, λινκ με τα δημοσιευμένα κείμενα στο διαδίκτυο, ενώ σημείωνε: «Είμαι τόσο περήφανος για σένα». Ενας άλλος έγραψε στο προφίλ του στο facebook ότι γνωρίζει ποια είναι η ηρωίδα, αλλά δεν θα αποκάλυπτε την ταυτότητά της. Η Τζούλι, λοιπόν, έγραψε από κάτω: «Ναι, εγώ ήμουν, χα χα χα». Ταυτόχρονα, έβαλε αυτό το καρέ ως φωτογραφία προφίλ και στο twitter και στο facebook, αλλά πουθενά δεν παραδέχτηκε ήταν εκείνη. Ταυτόχρονα, αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσαν να το δουν μόνο οι στενοί φίλοι της.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, κάθε λεπτό που περνούσε, την έκαναν «ταγκ» στα δικά τους προφίλ, αναφέροντας ότι εκείνη ήταν η γυναίκα που είχε το θάρρος να σηκώσει το δάχτυλό της στον Τραμπ. Το σχετικό άρθρο που έγραψε ο Guardian, για το ποια ήταν αυτή η γυναίκα, το διάβασε όλος ο πλανήτης.
Το στούντιο γιόγκα που πήγαινε έλαβε απειλητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και ψευδή, αρνητικά σχόλια στη σελίδα του στο Facebook. Ετσι, οι άνθρωποι εκεί της ζήτησαν να μην ξαναπάει. Η Μπρίσκμαν κατάλαβε ότι όλο αυτό ήταν, πια, σαν μια χιονοστιβάδα και έτσι πήρε την απόφαση να ενημερώσει τους εργοδότες της στην Akima, όπου είχε εργαστεί μόνο για έξι μήνες. Ετσι, απολύθηκε.
Η ίδια υποστηρίζει ότι η απόλυσή της ήταν ακραία αντίδραση, γιατί -πρόσφατα- ένας συνάδελφός της είχε αναρτήσει υβριστικά σχόλια στο προφίλ του στο Facebook, έχοντας ως φωτογραφία εξωφύλλου την επωνυμία της εταιρίας, αλλά δεν τον απέλυσαν. Αντιθέτως, του ζήτησαν απλώς να τα διαγράψει και κράτησε τη θέση του.
Σε ερώτηση τι σκεφτόταν όταν πέρασε δίπλα της η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ, είπε πως το να υψώσει το μεσαίο της δάχτυλο ήταν κάτι που της βγήκε σχεδόν ενστικτωδώς. «Περνούσε δίπλα μου και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Σκεφτόμουν όλα αυτά με το Obamacare, τις απολύσεις, το Πουέρτο Ρίκο και λέω μετά “κι αυτός με όλα αυτά είχε πάει πάλι να παίξει γκολφ”. Βασικά ύψωσα το δάχτυλό μου αρκετές φορές ενώ με προσπερνούσαν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του», εξήγησε. «Κατά κάποιον τρόπο νιώθω καλύτερα από ποτέ που το έκανα. Είμαι πολύ θυμωμένη με το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας. Νιώθω αηδία. Αυτή ήταν η ευκαιρία μου να διαμαρτυρηθώ και να πω κι εγώ κάτι», καταλήγει.
Η άποψή της για την προεδρία του Τραμπ, με μία λέξη, είναι «φρικτή», ενώ -παρά τις πολιτικές διαφορές- με τους Μπους και τον Ρίγκαν, τουλάχιστον εκείνους τους σεβόταν. Δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον νυν αμερικανό πρόεδρο ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, κάνει πολιτική μέσω Twitter.
Τώρα, εξετάζει την επόμενη κίνησή της και, μάλιστα, δεν αποκλείει μια νέα σταδιοδρομία στην πολιτική. Στο καθαρά πρακτικό μέρος, οι Δημοκρατικοί στη Βιρτζίνια έκαναν ήδη έρανο για εκείνη και την οικογένειά της και συγκέντρωσαν 12.000 δολάρια.
Ταυτόχρονα, όπως δηλώνει πάντα η ίδια, δεν νιώθει θυμό επειδή τα ΜΜΕ μετέδωσαν άπειρες φορές τη φωτογραφία και το ποια είναι.
Λέτε να πήρε ένα μικρό μάθημα για το τι μπορεί να συμβεί με την έκθεση ενός ανθρώπου στα σόσιαλ μίντια; Ισως.
Σε κάθε περίπτωση, η Τζούλι είναι ηρωίδα. Αλλά ψάχνει για δουλειά.