Πέντε ονόματα για την ονομασία της ΠΓΔΜ πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.
Η ιστοσελίδα MKD.mk αναφέρει ότι τα ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είναι τα εξής:
– Republika Nova Makedonija / Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας
– Republika Severna Makedonija / Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
– Republika Gorna Makedonija / Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija /Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
– Republika Makedonija (Skopje) / Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Η ιστοσελίδα προσθέτει ότι η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:
– Nova Makedonija,
– Severna Makedonija,
– Gorna Makedonija,
– Vardarska Makedonija και
– Makedonija (Skopje).
Για την γλώσσα προτείνεται η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, όπως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Για την υπηκοότητα προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, όπως για παράδειγμα «nationality of the Republika Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.
Από αυτά που ήλθαν στο φως δεν καθίσταται σαφές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.
Τέλιος, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.
Η εκτίμηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι ότι η δέσμη ιδεών και προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς δημιουργεί τις προϋποθέσεις να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά όπως και το ότι η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
Διαφορετική είναι η θέση που εξέφρασε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, που έκανε λόγο για λύση η οποία απέχει από το να είναι αξιοπρεπής. Αφετέρου αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.