Ο Κώστας Τσιάρας στην παρουσία του στην ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 | ΑΝΤ1/WebTV
Επικαιρότητα

Αυστηροποίηση Ποινικού Κώδικα: Οι αλλαγές για κλοπές, γυναικοκτονίες, επικίνδυνη οδήγηση

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στην κοινωνία όσο και στον νομικό κόσμο» και «να εμπνεύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας
Protagon Team

Μόλις λίγες ώρες μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα τον 47χρονο διανομέα, όπου ο υπαίτιος αφέθηκε την επομένη ελεύθερος (εδώ), αν και οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παραβιάζοντας τον έναν μετά τον άλλον τους κόκκινους σηματοδότες, χωρίς να έχει δίπλωμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προανήγγειλε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την αυστηροποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Οπως είπε ο κ. Τσιάρας, στον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται ότι η επικίνδυνη οδήγηση, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, θα τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση ποινών για μία σειρά από αδικήματα, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στην κοινωνία όσο και στον νομικό κόσμο» και «να εμπνεύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Τσιάρας και μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διώκεται ως κακούργημα κάποιος για κατ’ εξακολούθηση κλοπές, έστω και αν δεν είναι κατά μόνας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, που εναπόκειται στην κρίση του δικαστή.

Στον νέο Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται επίσης να μη χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη, εφόσον ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο.

Κάνοντας εξάλλου ειδική αναφορά στις γυναικοκτονίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό» και δεν έκρυψε ότι το φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε, «δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Για την ανθρωποκτονία υπάρχει μόνο μία ποινή, τα ισόβια».

Στην παρατήρηση ότι στην πράξη τα ισόβια δεν είναι ισόβια, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής», εξηγώντας ότι για να καταθέσει κάποιος αίτημα αποφυλάκισης, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 19 χρόνια κάθειρξης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο υπουργός, η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μία «πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας», ανάμεσα στη φιλοσοφία που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για σχετικά χαμηλές σχετικά ποινές και «δεύτερη ευκαιρία» σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια παραβατική συμπεριφορά, και από την άλλη πλευρά, «στο δικαίωμα του έλληνα πολίτη να αισθανθεί ασφαλής και να μη βλέπει κακοποιούς ή παραβάτες να μην τιμωρούνται καν».