«H ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένα είδος εκβιασμού από την Τουρκία» διαμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Iστουρίθ και κάλεσε την Άγκυρα να μην επαναλάβει τα όσα συνέβησαν στον Έβρο, να σταματήσει αμέσως τη συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και την παραβίαση των κυπριακών χωρικών υδάτων.
Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήρθε την ώρα που συνεχίζεται η ένταση στον αέρα του Αιγαίου από τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, ακόμα και πάνω από τη Λέσβο και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την αποτροπή ενός νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών κατόπιν «ώθησης» από τη γείτονα.
Ο κ. Λόπεθ-Ιστουρίθ, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Martens Centre for European Studies, κάλεσε ευθέως την Τουρκία βάλει ένα τέλος στις προκλήσεις και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί ή μέσο πίεσης. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ΕΕ -Τουρκίας θα γίνουν μέσα σε αυτό το ξεκάθαρο πλαίσιο, χωρίς εκπτώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών.
Συμμετέχοντας στο webinar «Μετανάστευση και Γεωπολιτικές Προκλήσεις της Ευρώπης στην Αν. Μεσόγειο», o αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, υπενθύμισε την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα της παρουσίας του συνόλου της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα ελληνικά σύνορα, κατά τη διάρκεια της «ενορχηστρωμένης», όπως τη χαρακτήρισε, πρόκλησης της Τουρκίας στον Έβρο, «με στόχο την επίτευξη γεωστρατηγικών της στόχων». Η παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους/μέλους πρώτης γραμμής στην υποδοχή και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως η Ελλάδα, δεν ήταν μόνον ένα γεγονός ισχυρού συμβολισμού.
Υπερθεματίζοντας σε αυτή την τοποθέτηση ο ΓΓ. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε εμβληματική την επίσκεψη των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου με τον έλληνα Πρωθυπουργού στον Έβρο. Υπογράμμισε ότι η επίσκεψη αυτή έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και προάσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων, μια εικόνα που θα πρέπει να δουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες για το πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζουν τα κοινά μας σύνορα και συμφέροντα.
Ο γγ του ΕΛΚ συνεχάρη επίσης την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποδειγματικό τρόπο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά την διπλή κρίση του κορονοϊού και μετανάστευσης.
Ως προς το Μεταναστευτικό, τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να λάβουν μέρος στην προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης της πρόκλησης, αποδεικνύοντας στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εξήρε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ένωσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η μεταφορά των πρώτων 12 ανηλίκων στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για έναν συμβολικό αριθμό που προφανώς δεν αλλάζει τα δεδομένα, αλλά όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης «ανοίγει έναν δρόμο».
Ο αντιπρόεδρος του German Marshall Fund US και βαθύς γνώστης της περιοχής Iαν Λέσερ κατά την παρέμβασή του στην ίδια εκδήλωση, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, στη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, ότι η κατάσταση στην Συρία δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτό θα αποτελεί πίεση τόσο για την Τουρκία όσο και κατ’ επέκτασιν για την ΕΕ.
Επισήμανε την έλλειψη ενεργού αμερικανικής παρουσίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων με την Αγκυρα, ειδικά εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και ύφεσης, αλλά και εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε μια ενδεχόμενη κρίση, όπως αυτή των Ιμίων «δεν υπάρχει σήμερα ένας Χόλμπρουκ», (τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ).