Επικαιρότητα

Αύξηση-έκπληξη του ΑΕΠ κατά 2,3% το γ’ τρίμηνο

Με ατμομηχανή τον τουρισμό η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κλείσιμο της χρονιάς
Protagon Team

Πολύ κοντά σε ένα ορόσημο για την οικονομία βρίσκεται η Ελλάδα. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια είναι πιθανό να δούμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω του 2%. Αυτό προκύπτει μετά τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Παράλληλα μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου 2019, καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου θεωρείται κατά παράδοση το «καλό» της ελληνικής οικονομίας λόγω τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών.

Ετσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο και 2,8% το β’ τρίμηνο του 2019. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ χαμηλότερα θέτουν τον πήχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν πλέον η οικονομία να δει τη χρονιά να κλείνει με ανάπτυξη και 2,1%. Θα είναι κάτι σπάνιο. Οχι μόνο το «2» στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που έχει να συμβεί από το 2008, αλλά και με την πραγματικότητα να διαψεύδει ευχάριστα ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%, συνέβαλλε η μεταβολή στα εξής μεγέθη:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2018 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,5%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2%.

-Αύξηση 9,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 6,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 14,5%).

-Μείωση 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,6%).

Στην τριμηνιαία σύγκριση, καταγράφηκαν τα εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,4%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 6,9%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5%.

-Αύξηση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,7%).

-Αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,1%).