Τα κότερα, τα πανάκριβα αυτοκίνητα και τα πολλά καράτια είναι οι τρεις μεγάλες αδυναμίες του Νεϊμάρ. Οχι πως είχε οικονομικό πρόβλημα αλλά, στο εξής, ο βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα θα μπορεί να ξοδεύει με ακόμη μεγαλύτερη άνεση για να τα αποκτήσει. Το νέο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε ο Νο2 πιο σπάταλος σταρ των γηπέδων -μετά τον Μάριο Μπαλοτέλι- θα του αποφέρει πάνω από 75 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Αυτή η υπογραφή -την περασμένη Παρασκευή- άνοιξε έναν νέο κύκλο γενναιόδωρων αυξήσεων στις αποδοχές των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της Ευρώπης. Ετσι συμβαίνει πάντα, λόγω της… επετηρίδας. Η οποία δεν έχει να κάνει με την αρχαιότητα, αλλά με τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.
Ο Νεϊμάρ δεν μπορεί να πληρώνεται καλύτερα από τον Μέσι, που είναι η πρώτη φίρμα στη μαρκίζα της Μπαρτσελόνα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν γίνεται να παίρνει λιγότερα από τον πρωταγωνιστή του… διπλανού θεάτρου -της Ρεάλ Μαδρίτης- όμως δεν πρέπει να δυσαρεστηθεί ο Μπέιλ, το δεύτερο μεγαλύτερο όνομα. Κατόπιν, τα πλούσια κλαμπ της Αγγλίας, της Ιταλίας ή της Γερμανίας προσφέρουν αντίστοιχες αυξήσεις στις δικές τους πριμαντόνες. Κάτι σαν επίδομα εξομάλυνσης, ας πούμε.
Το συγκεκριμένο ντόμινο άρχισε όταν η Παρί Σεν Ζερμέν -κυρίως-, η οποία το καλοκαίρι έχασε τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ήταν έτοιμη να δώσει όσα όσα για να τον αντικαταστήσει. Μόλις έβαλε στο μάτι τον Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα έσπευσε να ανεβάσει τη ρήτρα που θα πρέπει να καταβάλει όποια ομάδα θελήσει να τον αποκτήσει. Ο Βραζιλιάνος συμφώνησε, με το αζημίωτο. Εως το 2021 θα εισπράττει 15 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς τα μπόνους. Ετσι, αν κάποιος σύλλογος δεν… τρελαθεί -ώστε να πληρώσει για πάρτη του από 200 έως 250 εκατ. ευρώ-, θα συμπληρώσει οκταετία στη Βαρκελώνη.
Ο Νεϊμάρ είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2013, έναντι ποσού που -ακόμα- δεν έχει διευκρινιστεί. Οι Καταλανοί υποστήριξαν αρχικώς ότι δαπάνησαν 17.100.000 ευρώ, κι άλλα 40.000.000 που έδωσαν στον πατέρα του παίκτη. Αλλά, όπως αποδείχτηκε στις δικαστικές αίθουσες, το πραγματικό κόστος ξεπέρασε τα 100.000.000 ευρώ.
Η εξέλιξη με τον Νεϊμάρ θα ανεβάσει -αυτομάτως- τα «κασέ» του Σουάρες, του Ινιέστα, του Πικέ και του Μέσι. Ο αργεντινός «μάγος», ο οποίος ανήκει στην Μπαρτσελόνα από τα 13 του, είχε υπογράψει το τελευταίο του συμβόλαιο -το έβδομο στη σειρά- τον Μάιο του 2014, λίγο πριν από το Μουντιάλ. Σύμφωνα με την El Mundo, η επέκτασή του (από το 2018 έως το 2021) θα εκτοξεύσει τις ετήσιες αποδοχές του στα 20 εκατ. ευρώ. Σε όρους… μεροκάματου μιλάμε για 54.794 ευρώ. Μαζί με τα μπόνους, ο Μέσι θα παίρνει 23 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μόνο που, αυτή τη φορά, θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αναχώρησή του. Οπως αποκάλυψε η Diario Gol της Βαρκελώνης, ο Μέσι επέβαλε έναν όρο που του επιτρέπει να κλείσει την καριέρα του στη Νιούελς Ολντ Μπόις, την ομάδα των παιδικών του χρόνων.
Το ποδόσφαιρο πληρώνει πολλά, επειδή εισπράττει πολλά
Αύξηση στον Μέσι σημαίνει περισσότερα χρήματα και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πορτογάλος σούπερ σταρ διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της Ρεάλ την παραμονή του στο «Μπερναμπέου», επίσης έως το 2021. Πρόκειται για το τελευταίο του μεγάλο συμβόλαιο (αφού τότε θα είναι 36 ετών), το οποίο θα του αποφέρει -μαζί με τα… εξτραδάκια- περίπου 23 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατά τι λιγότερα απ’ όσα θα παίρνει ο Μέσι.
Τα ίδια θέλει και ο Γκάρεθ Μπέιλ, στο νέο -τριετές- συμβόλαιο που του ετοιμάζει η Ρεάλ. Δηλαδή, ζητάει μια αύξηση της τάξης των 290.000 ευρώ την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, θα τα πάρει. Εστω με μια μικρή έκπτωση, για να μην επαναστατήσει ο Κριστιάνο. Οσο για τη ρήτρα αποδέσμευσής του, θα είναι παγκόσμιο ρεκόρ: 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Γιουβέντους, ο Πάουλο Ντιμπάλα ετοιμάζεται να υπογράψει νέο συμβόλαιο (έως το 2021) έναντι 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ώστε να προσεγγίσει τα 7,5 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Τρομακτική αύξηση, αφού σήμερα παίρνει «μόλις» 2,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Manchester Evening News, η Σίτι ετοιμάζει μια ευχάριστη έκπληξη για τον Αγκουέρο, αν και η συμφωνία της μαζί του (με 150.000 λίρες την εβδομάδα) λήγει το 2019. Τότε εκπνέει και το συμβόλαιο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, όμως -όπως γράφει το Sport Bild- η Μπάγερν Μονάχου σκοπεύει να του δώσει περισσότερα απ’ όσα παίρνει ο Τόμας Μίλερ (15 εκατ. ευρώ ετησίως), που είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης των Βαυαρών.
Το ποδόσφαιρο πληρώνει πολλά, επειδή εισπράττει πολλά. Την τελευταία εξαετία, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, τα έσοδα των είκοσι κορυφαίων συλλόγων -από πάσης φύσεως πηγές- αυξήθηκαν (κατά μέσον όρο) 33,6%. Στην Αγγλία, πολύ περισσότερο. Και τα ποσά που διαβάζετε, είναι τα «καθαρά» χρήματα που καταλήγουν στις τσέπες των ποδοσφαιριστών. Αν συνυπολογιστούν οι φόροι, το κόστος για τους συλλόγους σχεδόν διπλασιάζεται.
Στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο (σε συνολικές αποδοχές), την οποία δημοσίευσε το Forbes τον περασμένο Ιούνιο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις. Πάνω από τους αστέρες του ΝΒΑ, του τένις, της πυγμαχίας, του γκολφ και του αμερικανικού φούτμπολ.
Τι τα κάνουν, τόσα λεφτά; Οι περισσότεροι τα… επενδύουν στη χλιδάτη ζωή και στα ακριβά χόμπι τους. Ο Νεϊμάρ έχει αγοράσει ένα γιοτ αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη συντήρηση του οποίου δαπανά 120.000 δολάρια ετησίως. Εχει στην κατοχή του μια συλλογή από πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα, που η συνολική αξία τους υπολογίζεται στα 500.000 δολάρια. Ξοδεύει πολλά σε κοσμήματα για την ηθοποιό σύντροφό του, ενώ καταβάλλει μηνιαία διατροφή 15.000 δολαρίων για το παιδί που απέκτησε από προηγούμενη σχέση του.
Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πιο οικονόμος απ’ όλους. Ζει με την οικογένειά του σε ένα συγκρότημα κατοικιών στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ενώ ανακαίνισε και συντηρεί το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε, στην Αργεντινή, αν και κανείς δεν μένει εκεί. Το μοναδικό λούσο του είναι η πανάκριβη Μαζεράτι του. Επίσης, έχει στην ιδιοκτησία του το «Azahares del Parana», ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών, λίγο έξω από τη γενέτειρά του (το Ροζάριο της Αργεντινής), με δική του παραλία και γήπεδο γκολφ.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πιο large. Ζει σε μια βίλα αξίας 7 εκατ. δολαρίων, σε μια περιοχή της Μαδρίτης αποκλειστικά για διασημότητες. Τον Νοέμβριο του 2013 δαπάνησε 19 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το δικό του λίαρ τζετ. Σκέφτεται, όμως, και το μέλλον του. Τον Ιανουάριο του 2016 αγόρασε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Μόντε Κάρλο. Οπως έγραψε η Marca, του κόστισε γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Προσφάτως άνοιξε άλλα δυο, στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας, ιδιαίτερη πατρίδα του, και στη Λισαβόνα. Το τρίτο και το τέταρτο, στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη, θα ανοίξουν τις πύλες τους το 2017, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2015 είχε πληρώσει 18,5 εκατ. δολάρια για την αγορά διαμερίσματος στο Trump Tower της Νέα Υόρκης. Η αλήθεια είναι ότι δίνει πολλά -κανείς δεν ξέρει πόσα- σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει στην ιδιοκτησία του 350 στρέμματα δασικής έκτασης στη Σουηδία, μια… εκκλησία στο κέντρο της Στοκχόλμης, ένα αρχοντικό στην ίδια πόλη και ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν. Σε ακίνητα επενδύει και ο Βραζιλιάνος Κακά: στο Μανχάταν, στο Νατάλ της Βραζιλίας, στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ και η σύζυγός του είναι λάτρεις των πολυτελών διακοπών, με αγαπημένους προορισμούς το Λας Βέγκας και το Λος Αντζελες. Το πιο δαπανηρό χόμπι του είναι τα άλογα κούρσας. Εχει στην ιδιοκτησία του μια βίλα στο Πρέστμπουρι, αξίας 7,5 εκατ. λιρών, σπίτι στη Φλόριντα και μία βίλα στα Μπαρμπέιντος, την οποία αγόρασε έναντι 8,4 εκατ. λιρών. Του ανήκουν και πέντε πανάκριβα αυτοκίνητα.
Ο Μάριο Μπαλοτέλι, έχει κι αυτός τρέλα με τα ακριβά αυτοκίνητα. Εχει τρέλα… γενικώς. Είχε πληρώσει 250.000 δολάρια, για ένα ειδικό μοντέλο της Bentley σε χρώμα στρατιωτικού καμουφλάζ. Οταν αγωνιζόταν στο Μάντσεστερ, είχε κάψει μια υπερπολυτελή βίλα τριών εκατομμυρίων δολαρίων με βαρελότα, σε πάρτι γενεθλίων του. Το σπίτι του στο Μιλάνο το είχε διακοσμήσει με ένα χρυσό συντριβάνι και ένα άγαλμα… του εαυτού του.
Ο Ισπανός Ραούλ έχει επενδύσει όλα του τα χρήματα σε επιχειρήσεις: στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο real estate. Αλλά, αποτελεί την εξαίρεση. Ο κανόνας είναι η αλόγιστη σπατάλη. Το εύκολο χρήμα, εύκολα ξοδεύεται.