H πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

«Αδειασμα» Δημητρίου σε Παπαγγελόπουλο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

Αποκαλυπτική της σκευωρίας που πήγε να στηθεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τον τρίτο γύρο της κατάθεσής της στην Προανακριτική. «Εμμονή Αγγελή με τη Νοvartis»
Protagon Team

Στην παραδοχή ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, προέβη η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά την κατάθεσή της στην Προανακριτική, «αδειάζοντας» έτσι ουσιαστικά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε βιαστεί να μιλήσει  για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Κατά τον τρίτο γύρο της κατάθεσής της, η κυρία Δημητρίου φέρεται να είπε ως προς τους πολιτικούς εκείνους των οποίων οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο, πως «αρχειοθέτηση σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις».

Ερωτηθείσα από βουλευτή της ΝΔ αν ελέγχει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους, απάντησε αρνητικά ενώ όταν της επισημάνθηκε αν «δηλαδή κρίθηκαν μη σοβαρές ενδείξεις και γι’ αυτό δεν κλήθηκαν να πουν τις απόψεις τους;», απάντησε μονολεκτικά: «Ακριβώς»!

Οσον αφορά την πολυσυζητημένη φράση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία επισφράγισε τη στοχοποίηση και παραπομπή των δέκα πολιτικών σε προανακριτική επιτροπή (Φεβρουάριος 2018), η πρώην ανώτατη εισαγγελική λειτουργός φέρεται ότι κατέθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»:

«Θα ήθελα μήνες για να κάνω αξιολόγηση του βάθους της υπόθεσης». 

«Πώς λοιπόν σε λίγες ώρες ο κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε, άρα αξιολόγησε, πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους;» τη ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, με την κυρία Δημητρίου να λέει: «Τι να σας πω εγώ».

Αποστάσεις τήρησε η πρώην Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και όσον αφορά χειρισμούς στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων και ειδικότερα ως προς το θέμα των καταγγελιών του «Μάξιμου Σαράφη» για τον Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος είχε τεθεί αρχικά στο ίδιο καθεστώς προστασίας από το οποίο στην πορεία βρέθηκε εκτός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με «Τα ΝΕΑ», η κυρία Δημητρίου δέχθηκε το εξής ερώτημα από τον κ. Πλεύρη:

«Εδώ ο “Σαράφης” σε όσα μας είπε, τόνισε για τον Μανιαδάκη πως προφορικά είχε πει το όνομά του στην εισαγγελέα Διαφθοράς, όμως δεν αποδόθηκε γραπτώς. Μπορεί λοιπόν η εισαγγελέας να μην καταγράψει μια καταγγελία;».

«Δεν ξέρω. Δεν ήμουν παρούσα», αρκέστηκε να πει εκείνη και όταν ο βουλευτής της ΝΔ της διευκρίνισε ότι την ερωτά «με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», απάντησε ως εξής:

«Αν ο μάρτυρας το κατέθεσε, θα έπρεπε», για να διορθώσει και προηγούμενη αναφορά της ότι «γνωρίζαμε πού μένει ο προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης», εξηγώντας ότι το «γνωρίζαμε» δεν αφορούσε την ίδια, αλλά «τις υπηρεσίες».

Αιχμές τέλος, άφησε η Ξένη Δημητρίου και για προγενέστερους χειρισμούς, λέγοντας ότι από τις 20 Φεβρουαρίου 2015 είχε φτάσει στην εισαγγελέα Ράικου ανώνυμη καταγγελία για τον Μανιαδάκη και η πρώτη παραγγελία της προς τον οικονομικό εισαγγελέα πήγε τον Νοέμβριο του 2015.

«Από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο λιμνάζει μια τόσο σοβαρή καταγγελία στο γραφείο της κυρίας Ράικου», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Δεν δίστασε τέλος να «καρφώσει» και τον εισαγγελέα Αγγελή, λέγοντας πως «είχε μια εμμονή με τη Novartis, κάτι που το έβλεπα ως υπερβολή».