H τελευταία μεγαλύτερη επιτυχία της Τσέλσι του Αμπράμοβιτς: η κατάκτηση του Champions League to 2021 | Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images
Επικαιρότητα

Αμπράμοβιτς – Τσέλσι: Το πικρό τέλος ενός ευτυχισμένου ποδοσφαιρικού «γάμου»

Περισσότερο και από το ίδιο το πωλητήριο, προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς να διαθέσει όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση της Τσέλσι στους πληγέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποιος το περίμενε, από έναν στενό φίλο του Πούτιν; Οι Αγγλοι, ποτέ δεν τον συμπάθησαν. Αλλά για τον λονδρέζικο σύλλογο, ο αμφιλεγόμενος ρώσος μεγιστάνας υπήρξε ο ιδανικός ιδιοκτήτης
Sportscaster

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως ιδιοκτήτης της Τσέλσι, το 2007 στον Observer, ο (40χρονος, τότε) Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε υποσχεθεί στους οπαδούς των «Μπλε» πως δεν θα εγκατέλειπε την ομάδα τους, «ποτέ και για κανένα λόγο». Δεν μπορούσε ούτε να το φανταστεί, ότι 15 χρόνια μετά η πολιτική θα τον υποχρέωνε να «πατήσει» τον όρκο του.

Οι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να του βρουν κάποια άλλη λύση. Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του λονδρέζικου συλλόγου, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του από το 2003, μπορεί, από στιγμή σε στιγμή, να κατασχεθεί, στο πλαίσιο των κυρώσεων που η Δύση επέβαλε στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οπως και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό του στοιχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι, χθες (Τετάρτη) το απόγευμα ο ρώσος μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι αναζητεί αγοραστή για την Τσέλσι. Την προηγούμενη μέρα ο βουλευτής των Εργατικών, Κρις Μπράιαντ, ενημέρωνε τη Βουλή των Κοινοτήτων πως ο Αμπράμοβιτς σπεύδει να πουλήσει δύο ακίνητά του στη βρετανική πρωτεύουσα, συνολικής αξίας 172 εκατομμυρίων λιρών.

Περισσότερο και από το ίδιο το πωλητήριο που μπήκε στην Τσέλσι, προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του Αμπράμοβιτς να διαθέσει όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση «για τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού οργανισμού, που θα προσφέρει στους πληγέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Ποιος το περίμενε, από έναν στενό φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν; Μάλιστα, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ούτε το ποσό (2,1 δισ. ευρώ) που ο σύλλογος είχε δανειστεί από μια άλλη εταιρεία του, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, που φέρει την επωνυμία «Camberley International». Αν ο Αμπράμοβιτς απαιτούσε να του επιστραφούν αυτά τα χρήματα, ο σύλλογος θα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι Αγγλοι, ποτέ δεν τον συμπάθησαν. Μόνο τώρα, που γράφεται ο επίλογος ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Πρέμιερ Λιγκ, τα βρετανικά media ξόδεψαν μερικά καλά λόγια για τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα της τελευταίας εικοσαετίας. Από το 2003 μέχρι σήμερα, η Τσέλσι κατέκτησε 21 τρόπαια – όσα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που «μίκρυνε» μετά τη συνταξιοδότηση του σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε 16 τίτλους, η Λίβερπουλ 10, και η Αρσεναλ 9. Αυτά τα 21 τρόπαια της Τσέλσι αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι στην προ-Αμπράμοβιτς ζωή του, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 98 ετών, ο σύλλογος του Λονδίνου είχε κατακτήσει, μόλις, 11 τίτλους. Είχε πάρει μόνο ένα Πρωτάθλημα, το 1955, και οι ευρωπαϊκές του διακρίσεις περιορίζονταν σε δυο Κύπελλα Κυπελλούχων (1971, 1998).

Οταν έγινε η εξαγορά, το καλοκαίρι του 2003, ο Αμπράμοβιτς ήταν, σχεδόν, άγνωστος στη Βρετανία. Επίσης, δεν γνώριζε ούτε μια λέξη στα Αγγλικά. Ο (τότε) τεχνικός διευθυντής, Τρέβορ Μπιρτς, τον είχε ψάξει στο Google, και δεν είχε βρει τίποτα γι’ αυτόν. Οπως εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, σκέφτηκε ότι επρόκειτο για… φάρσα του «Κάντιντ Κάμερα». Κι όμως, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μέσα σε δέκα λεπτά. Ο (τότε) ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Κεν Μπέιτς, είχε να αντιμετωπίσει τεράστια χρέη -ακόμη και το «Στάμφορντ Μπριτζ» απειλούνταν με κατάσχεση- και «καιγόταν» να πουλήσει. Ο μυστηριώδης Ρώσος του κατέβαλε cash 140 εκατομμύρια λίρες (περίπου 160 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) και, επιπλέον, ανέλαβε να αποπληρώσει οφειλές 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αμπράμοβιτς αγάπησε την Τσέλσι περισσότερο και από τον πιο φανατικό οπαδό της. Ποτέ δεν την αντιμετώπισε μόνον ως επιχείρηση, αλλά χρηματοδότησε τα όνειρά της και από την προσωπική του περιουσία. Την οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε πέντε Πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Αγγλίας, δυο Τσάμπιονς Λιγκ και δυο Γιουρόπα Λιγκ. Προσφάτως, ο αγγλικός σύλλογος στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην ιστορία του – ήταν η μόνη διάκριση που του έλειπε. Επιπλέον, ο ρώσος ολιγάρχης εκσυγχρόνισε την ακαδημία του Κόμπχαμ, επένδυσε στο γυναικείο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της Ευρώπης, επιχείρησε σημαντικές παρεμβάσεις στο «Στάμφορντ Μπριτζ», και γιγάντωσε το brand-name του συλλόγου, που σήμερα συγκεντρώνει το πέμπτο μεγαλύτερο πλήθος θεατών στην Αγγλία.

Ο αμφιλεγόμενος, κατά τα άλλα, Αμπράμοβιτς, με το σκοτεινό παρελθόν και τις ύποπτες διασυνδέσεις, για την Τσέλσι υπήρξε ο ιδανικός ιδιοκτήτης. Αλλά ο παράλογος πόλεμος του φίλου του διέλυσε και έναν από τους πιο ευτυχισμένους ποδοσφαιρικούς «γάμους» όλων των εποχών.