Ένας μικρός στόλος φαλαινοθηρικών σκαφών αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Ύστερα από λίγο, ένα ένα πιάνουν λιμάνι με τα δίχτυα τους γεμάτα. Το θέαμα αποκαρδιωτικό: δεκάδες φάλαινες κείτονται νεκρές.
Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, το ιαπωνικό κράτος έδωσε το πράσινο φως και το πρώτο εμπορικό κυνήγι φαλαινών εδώ και δεκαετίες είναι γεγονός.
Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Αλιείας της χώρας έδωσε στους φαλαινοθήρες την άδεια να σκοτώσουν μέχρι 227 φάλαινες είδους μινκ, Μπράιντ και σέι εντός των ιαπωνικών υδάτων.
Το τελευταίο εμπορικό κυνήγι στην Ιαπωνία έγινε το 1986 αλλά μετά την πρόσφατη απόσυρση της Ιαπωνίας από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) δεν υπόκειται πλέον στους κανόνες της.
«Υπήρξε έντονη επιθυμία σε ολόκληρη τη χώρα για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Διότι δι’ αυτού του τρόπου θα διασφαλιστεί η κουλτούρα και η παράδοση ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους παλιούς να διδάξουν τη νέα γενιά» είπε ο επικεφαλής του οργανισμού φαλαινοθηρίας Σιγκέτο Χάσε.
Ενας άλλος εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε: «Η καρδιά μου ξεχειλίζει από ευτυχία και είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί συνεχίζεται μια παράδοση 400 ετών στη γενέτειρά μου».
«Σήμερα είναι η καλύτερη ημέρα», δήλωσε ο Γιοσιφούμι Kάι, πρόεδρος της ιαπωνικής ένωσης μικρών φαλαινοθηρικών. «Αξιζε την αναμονή 31 ετών».
Ορισμένες παράκτιες κοινότητες στην Ιαπωνία κυνηγούσαν τις φάλαινες εδώ και αιώνες, αλλά η κατανάλωση κρέατος και λιπών φάλαινας έγινε ευρέως διαδεδομένη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της έλλειψης τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN οι φάλαινες μινκ, Μπράιντ και σέι δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Παρά ταύτα, ομάδες όπως η Greenpeace και η Sea Shepherd εξακολουθούν να επικρίνουν τη νομιμοποίηση της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία.
«Η Ιαπωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Σαμ Ανσλέι, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace στο Τόκιο.
Ο Νικολά Μπενιόν, της Humane Society International, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι ξεκίνησε μια «νέα εποχή πειρατικής φαλαινοθηρίας».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επανάληψης της φαλαινοθηρίας, όμως η σχετική βιομηχανία της χώρας δεν είναι πλέον σε ανθηρά επίπεδα.
Σε όλη τη χώρα άμεσα ασχολούνται με αυτή περίπου 300 άνθρωποι και η παραγωγή των 5.000 τόνων, μετά βίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 40-50 γραμμάρια κρέατος φάλαινας τον χρόνο.
Τη δεκαετία του 1960 η κατανάλωση κρέατος φάλαινας στην χώρα ανερχόταν σε 200.000 τόνους και εθεωρείτο μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης στα μεταπολεμικά χρόνια.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση έπεσε σε λιγότερο από 5.000 τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.