Ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, όπου απέκλεισε την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Εκεί όπου θα ήμασταν από το 2017... | REUTERS/Kai Pfaffenbach
Επικαιρότητα

Ονειρο ήταν το QE και πάει – ο Ντράγκι έβαλε τέλος στις ελληνικές ελπίδες

Ο διοικητής της ΕΚΤ δεν άφησε κανένα περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο κολοσσιαίο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο ωφελήθηκαν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης πλην της χώρας μας...
Protagon Team

Μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε οριστικά. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το περίφημο QE, έκλεισε οριστικά για την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι. Για την ιστορία, το QE είναι αυτό στο οποίο η Ελλάδα θα έμπαινε το πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως διαβεβαίωνε κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δεν άφησε κανένα περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, στις 21 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αφού καλωσόρισε «τις επιτυχημένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως αναμένει «την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου», σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE χωρίς το waiver.

Και έκανε σαφές πως το waiver θα υπάρχει μόνο όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αλληλεγγύηση όλων των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ στον ελληνικό λαό για το «τραγικό δράμα», όπως είπε που βιώνει τις τελευταίες ημέρες λόγω των πυρκαγιών.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Νωρίτερα, τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2018 και τη λήξη των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του QE, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

Η ΕΚΤ προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.