Η επίσκεψη του Τζον Μπόλτον στη Μόσχα δεν είχε φυσικά καμία σχέση με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά με την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο και την απαιτούμενη συνάντηση κορυφής η οποία θα την εμπεδώσει.
Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας πήγε στη Ρωσία και συναντήθηκε την Τετάρτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και, αφού συζήτησαν μείζονα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, έκλεισαν το μεγάλο ραντεβού Πούτιν – Τραμπ.
Oπως γράφει και ο Guardian, ο ρώσος προεδρικός σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ ενημέρωσε τον Τύπο ότι οι δύο πρόεδροι, Πούτιν και Τραμπ, συμφώνησαν να συναντηθούν σε μία διάσκεψη κορυφής που θα γίνει σε έδαφος τρίτης χώρας, σε ημερομηνία η οποία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, ενδέχεται να φιλοξενηθεί η σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών.
«Το γεγονός του καλοκαιριού»
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η συνάντηση σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, έχει τεράστια σημασία και για τη Ρωσία και για την Αμερική σε διμερές επίπεδο. Ομως έχει και τεράστια σημασία και για όλη τη διεθνή κατάσταση. Νομίζω ότι θα είναι το κύριο γεγονός αυτού του καλοκαιριού».
Την Τετάρτη, πάντως, ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε τον κ. Μπόλτον ότι η Ρωσία «δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ» και συγχρόνως εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα αποτελέσει βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Παρά ταύτα, ο ρώσος πρόεδρος δεν απέφυγε τον δηκτικό σχολιασμό των αμερικανικών πολιτικών πραγμάτων, θεωρώντας ότι επηρεάζουν δυσμενώς τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ: «Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνω ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη μορφή τους. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτό είναι, σε σημαντικό βαθμό, αποτέλεσμα της οξείας πολιτικής διαμάχης στο εσωτερικό των ΗΠΑ» είπε απερίφραστα ο κ. Πούτιν. Και πρότεινε στον κ. Μπόλτον να συζητήσουν «τι θα μπορούσε να γίνει, και από τις δύο πλευρές, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις σε βάση ισότητας και σεβασμού των συμφερόντων της κάθε πλευράς».
Το Ουκρανικό και το Συριακό
Η συνομιλία Λαβρόφ – Μπόλτον έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοσιογράφους παρόντες, και διήρκεσε δύο ώρες. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν λακωνική: «Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και στην Ουκρανία. Σημαντική προσοχή δόθηκε σε θέματα διμερών σχέσεων».
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ήταν άλλη μία πρωτεύουσα όπου η αμερικανική διπλωματία έδωσε το παρών την Τετάρτη: ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις έγινε δεκτός από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συζητηθεί το θέμα της Θάλασσας Νότιας Κίνας και των εκεί διαφιλονικούμενων εδαφών (πρόκειται για περιοχή όπου οι ΗΠΑ δίνουν συχνά «το παρών» με πολεμικά σκάφη), όπως και η προσέγγιση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας.
«Η Κίνα δεν έχει επεκτατικές τάσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν θα παραχωρήσει εκατοστό από τα ιστορικά εδάφη της» είπε ο κινέζος πρόεδρος. «Από εδάφη που ανήκουν σε άλλους, δεν θέλουμε τίποτα». Ο κ. Μάτις συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του, Ουέι Φενγκ, και το Βορειοκορεατικό, όπως και το θέμα της Ταϊβάν. Οι Κινέζοι εξέφρασαν την επιθυμία τους «οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους».