Με νέα καθήκοντα, δίπλα σε αυτά της άμυνας της χώρας, επιφορτίζει τους στρατιώτες στη Βενεζουέλα ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, όπως λέει ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν οικονομικό πόλεμο κατά της χώρας του.
Ο πρόεδρος, όπως αναφέρει το BBC, διέταξε τους στρατιώτες να ελέγξουν – ένστολοι και οπλισμένοι – την κατάσταση σε περίπου 100 αγορές τροφίμων με τη δικαιολογία ότι οι έμποροι χρεώνουν περισσότερο από το κανονικό, το οποίο είναι καθορισμένο από το κράτος.
Για τον Μαδούρο η κίνηση είχε μεγάλη επιτυχία. «Συλλάβαμε πολλούς μαφιόζους, χοντρεμπόρους, κλέφτες και καπιταλιστές, ακόμη και πορνεία βρήκαμε!»θριαμβολόγησε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας και Παραγωγής Ταρέκ ελ Αισάμι μίλησε για περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Ο ίδιος είναι επικεφαλής του φιλόδοξου σχεδίου του Μαδούρο για αναγέννηση της οικονομίας της χώρας.
Η Βενεζουέλα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, που τον Μάιο υπολογιζόταν σε περίπου 24.600%, αν επίσημα είναι άγνωστος γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία εδώ και 2,5 χρόνια.
Οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής είναι δραματικές και πολλοί είναι οι πολίτες που δηλώνουν ότι αγωνίζονται να θρέψουν τον εαυτό τους. Πολλοί είναι και αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η μόνιμη γραμμή του προέδρου Μαδούρο είναι ότι οι διεθνείς κυρώσεις και οι «άπληστοι επιχειρηματίες» ευθύνονται για τις ελλείψεις.
Για να χρυσώσει το χάπι, ο πρόεδρος τριπλασίασε τον κατώτατο μισθό από ένα σε τρία εκατομμύρια μπολιβάρ τον μήνα, τα οποία στη μαύρη αγορά αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από ένα δολάριο (δηλαδή λιγότερο από ένα ευρώ). Ακόμη, οι εργάτες θα λάβουν κουπόνια αξίας 2,2 εκατ. μπολιβάρ για να αγοράσουν κρέας – και πάλι ένα μάλλον ανεπαρκές ποσό.
Είναι η τέταρτη αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού μέσα σε ένα χρόνο, προϊόν και αυτή του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.