Ο Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή. «Κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια», είπε | REUTERS/Costas Baltas
Επικαιρότητα

Κοτζιάς: Γιατί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι πατριωτική

«Μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» είπε ο υπ. Εξωτερικών που χειροκροτήθηκε με standing ovation από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Μιλώντας επί 40 λεπτά ο Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως την καλύτερη δυνατή. Επέμεινε στο γεγονός ότι αναγκάζεται η άλλη πλευρά να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα και περιέγραψε τι σημαίνει πατριωτισμός. «Δεν είναι να μισείς τους άλλους, ούτε να πιστεύεις ότι είσαι ανώτερος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά γενική ομολογία ήταν μια ομιλία χωρίς εξάρσεις και επιθετικά σχόλια και διακόπηκε μόνο από κάποιες φωνές των εκνευρισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως από τη Σοφία Βούλτεψη). Στο τέλος της ομιλίας σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε όρθια τον υπουργό Εξωτερικών.

«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».

«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».

Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.