Τα πράγματα σε έναν πριγκιπικό γάμο είναι πάντα πολύ πιο περίπλοκα. Δεν υπάρχει λίστα γάμου σε κάποιο πολυκατάστημα, ούτε δίνεται κάποιος τραπεζικός λογαριασμός του ζευγαριού για να τους «χρυσώσεις» τη νέα αρχή.
Τι μπορεί στ’ αλήθεια να προσφέρει κανείς σε ένα ζευγάρι που τα έχει όλα; Εκτός από εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την αγάπη και την εκτίμησή τους, οι περισσότεροι θέλουν να επωφεληθούν, διαφημίζοντας την επιχείρησή τους. Αν είσαι για παράδειγμα ιδιοκτήτης πανάκριβου ξενοδοχείου σε εξωτικό προορισμό, προσφέρεις στον Χάρι και στη Μέγκαν ένα μαγευτικό τριήμερο με όλα τα έξοδα πληρωμένα, με το αζημίωτο φυσικά: να φωτογραφηθούν εκεί, ή έστω να αναφερθούν με κάποιον τρόπο σε αυτό τους το ταξίδι. Τέτοιου είδους δώρα, συγκέντρωσαν πολλά. Και τα έδωσαν όλα πίσω!
Δύο εβδομάδες μετά τον γάμο τους, ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, επιστρέφουν γαμήλια δώρα συνολικής αξίας 9,3 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Harper’s Bazaar, η κίνηση των νεονύμφων δεν οφείλεται φυσικά στο ότι δεν τους άρεσαν τα δώρα, αλλά στην πολιτική του βρετανικού παλατιού, που θέλει να αποτρέψει επιχειρήσεις και ιδιώτες από το να διαφημιστούν, εμμέσως, με τα δώρα τους προς στο ζευγάρι.
Οπως υπαγορεύει το πρωτόκολλο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν μπορούν να αποδεχθούν δώρα παροχής φιλοξενίας ή άλλων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να δώσουν τη λάθος εντύπωση, ότι δηλαδή οι γαλαζοαίματοι είναι «υποχρεωμένοι» προς τον δωρητή.
Ενα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα: η εταιρεία «Bags of Love» έστειλε στο ζευγάρι ασορτί μαγιό, με την ελπίδα να τα φορέσει στον μήνα του μέλιτος και οι φωτογραφίες τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου και τα συγκεκριμένα μαγιό να ξεπουλήσουν.
Αλλα δώρα που έλαβαν οι νεόνυμφοι είναι παραμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα στα πιο πιθανά και απίθανα μέρη του κόσμου. Ομως το Μπάκιγχαμ είναι και εδώ κατηγορηματικό: τέτοια δώρα από εταιρείες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Και κάπως έτσι, ο Χάρι και η Μέγκαν κρατούν τελικά μόνο όσα δώρα δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έμμεση διαφήμιση.
Μάλιστα το πρωτόκολλο απαγορεύει στη βασιλική οικογένεια να αποδέχεται δώρα από μεμονωμένα άτομα και ιδιώτες όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τα κίνητρα των δωρητών.
Αρκετές εβδομάδες πριν από τον γάμο τους, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2018, ο δούκας και η δούκισσα είχαν ζητήσει αντί γαμήλιου δώρου, οι προσκεκλημένοι τους -και μη- να κάνουν μία δωρεά σε κάποιο από τα επτά φιλανθρωπικά ιδρύματα που είχαν επιλέξει.
Οι περισσότεροι συντάχθηκαν με την επιθυμία του ζευγαριού, όχι όμως και η βασίλισσα Ελισάβετ που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε δώρο στους νεόνυμφους μία υπερπολυτελή κατοικία μέσα σε μία τεράστια έκταση στο Σάντριγχαμ.
Αντίστοιχο άλλωστε ήταν και το δώρο που είχε κάνει στον Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, δούκα και δούκισσα του Κέιμπριτζ, όταν είχαν παντρευτεί το 2011. Ακριβοδίκαιη η βασίλισσα, ακριβά και τα δώρα που προσφέρει στα εγγόνια της.