Διαγραφή του χρέους και μηχανισμός εξόδου από το ευρώ. Οχι, δεν ήταν τα σχέδια του περιβόητου Plan X των Βαρουφάκη – Τσίπρα. Αυτοί ήταν αρχικοί στόχοι του σχεδίου της κυβερνητικής συνεργασίας της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία όπως αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πύλης Huffington Post.
Στα κύρια σημεία του σχεδίου μεταξύ των δύο κομμάτων που έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν ώστε να αποφευχθούν οι νέες εκλογές, γίνεται αναφορά σε κανόνες για ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και σε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «σβήσει» 250 δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρέος της χώρας.
Τόσο η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνιο όσο και τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο απάντησαν ότι πρόκειται για σχέδιο που πρέπει πλέον να θεωρείται ξεπερασμένο διότι έχει αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο. Το προσχέδιο που διέρρευσε είχε καταρτιστεί μόλις την περασμένη Δευτέρα, όταν έγινε το πρώτο σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Οπως σχολίασαν οι Financial Times, ακόμα και αν οι ιδέες χαρακτηρίζονται «παλιές», είναι υπαρκτές στους κόλπους των δύο κομμάτων και καταδεικνύουν τους ενδεχόμενους κινδύνους για την Ευρωζώνη, από ένα αντισυστημικό πολιτικό σχήμα που έχει ήδη συμφωνήσει να στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία – ακόμη δεν έχει βρεθεί ο πρωθυπουργός πάντως.
Και τα δύο κόμματα υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, όμως κανείς δεν έσπευσε να διαψεύσει τη φιλοδοξία να υπάρξει διαγραφή των 250 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Ρώμη στο πλαίσιο του QE, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, αμφισβήτηση των κανόνων της Ευρωζώνης και φυσικά την αντίδραση του Βερολίνου, προεξόφλησαν αναλυτές.
Οσο για τον ρόλο της Μόσχας, στο συγκεκριμένο προσχέδιο η Ρωσία χαρακτηρίζεται «οικονομικός και εμπορικός εταίρος», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «κύριος σύμμαχος της Ιταλίας».
Σχολιαστές εξέφρασαν τον φόβο ότι οι συγκεκριμένες διαρροές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην ιταλική οικονομία, με ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Σε ευρύτερο πλαίσιο διακρίνεται, πάντως, ένα πανευρωπαϊκό μοτίβο των «σχεδίων» των λαϊκιστών καθώς τα ίδια είχαμε ακούσει και στην Ελλάδα το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ: διαγραφή χρέους, παράλληλο νόμισμα και προσφυγή στη «φίλη» Ρωσία για βοήθεια…