Με τον Ντόναλντ Τραμπ τα θαύματα διαρκούν αν όχι τρεις ημέρες, κάνα δυο εβδομάδες. Τόσες πέρασαν από τις αγκαλιές και τα χαμόγελα του αμερικανού προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Τώρα η Γαλλία είναι -και πάλι- εξοργισμένη μαζί του.
Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε αργά τη νύχτα του Σαββάτου την έντονη δυσφορία της για δηλώσεις του αμερικανού προέδρου που, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της οπλοκατοχής, έφερε ως παράδειγμα το αιματοκύλισμα στο Παρίσι (στο Μπατακλάν και αλλού) τον Νοέμβριο του 2015. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε «να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων», αλλά μάλλον μάταια.
«Η Γαλλία εκφράζει με σθένος την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και απαιτεί να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές βον ντε Μιλ.
Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στο συνέδριο της NRA (National Rifle Association), του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι θα είχαν λιγότερους νεκρούς εάν τα θύματα οπλοφορούσαν.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των όπλων στους κόλπους της κοινωνίας δεν συνιστά μια ασπίδα προστασίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αντιθέτως μπορεί να διευκολύνει τον σχεδιασμό αυτού του είδους της επίθεσης» απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής διπλωματίας.
«Η Γαλλία είναι υπερήφανη που είναι μια ασφαλής χώρας όπου η αγορά και η κατοχή πυροβόλων όπλων ελέγχονται αυστηρά» συμπλήρωσε η γαλλίδα αξιωματούχος.
«Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα δεν μας οδηγούν να αμφιβάλλουμε για αυτήν την επιλογή».
Η εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθέσεις είχαν «σχεδιαστεί από το εξωτερικό» και «συντονιστεί και διαπραχθεί με επιθετικά όπλα».
«Χάρη στην αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό των ειδικών δυνάμεων επέμβασης και το θάρρος και τον ηρωισμό των γάλλων αστυνομικών, εκατοντάδες ζωές διασώθηκαν» υπογράμμισε η ίδια.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά επιθέσεων την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στο νυχτερινό κέντρο «Μπατακλάν», στο Παρίσι, μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 90 ανθρώπους.
«Σκοτώθηκαν βίαια από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών που είχαν όπλα. Πήραν τον χρόνο τους και τους σκότωσαν έναν προς έναν. Πυροβόλησε, στόχευσε λίγο πιο πέρα, ξαναπυροβόλησε, στόχευσε πιο πέρα…» περιέγραψε ο Τραμπ, μιμούμενος έναν τζιχαντιστή που πυροβολεί με όπλο τα θύματά του.
«Ομως, εάν ένας εργαζόμενος ή απλά ένας πελάτης είχε όπλο πάνω του, εάν κάποιος από εσάς από το κοινό βρισκόταν εκεί με ένα όπλο να στοχεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι τρομοκράτες θα είχαν τραπεί σε φυγή ή θα είχαν σκοτώθεί και τότε θα επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική ιστορία» τόνισε ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επικεφαλής της χώρας το 2015, την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων, καταδίκασε τις «επαίσχυντες» δηλώσεις και τις «άσεμνες απομιμήσεις» του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα παρατήρησε ότι αυτή η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου δηλώνει πολλά για το τι πιστεύει για τη Γαλλία και τις αξίες της — μια έμμεση μομφή στον διάδοχό του, Μακρόν, που έδειξε ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στον Τραμπ.
Από την πλευρά της η Εθνική Ομοσπονδία Θυμάτων Επιθέσεων (Fenvac) κατήγγειλε σε ένα tweet τις δηλώσες «απίστευτης βίας» για τα θύματα καλώντας τη γαλλική διπλωματία να «αντιδράσει».