Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφερόταν τόσο για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 όσο για τις αναφορές περί συνεύρεσής του με ρωσίδες ιερόδουλες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις λεπτομερείς αναφορές που συνέτασσε ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έπειτα από κάθε συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο. Το βράδυ της Πέμπτης οι αναφορές αυτές διέρρευσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λιγότερο από μια ώρα προτού παραδοθούν στην αρμόδια επιτροπής του Κογκρέσου.
Τα περισσότερα από τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα εν λόγω υπομνήματα, έκτασης μόλις 15 σελίδων, είναι ήδη γνωστά καθώς τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Κόμεϊ, πέρυσι τον Ιούνιο, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, όπως η απαίτηση, για παράδειγμα, του Τραμπ, για «αφοσίωση» από την πλευρά του πρώην διευθυντή του FBI, την οποία, μάλιστα, ο Κόμεϊ θα μπορούσε να αποδείξει έμπρακτα, τερματίζοντας τις έρευνες (έπειτα, φυσικά, από την προτροπή του προέδρου) για τις επαφές του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με ρώσους αξιωματούχους.
Κάποιοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ στο Κογκρέσο έσπευσαν να υποστηρίξουν πως τα έγγραφα που διέρρευσαν αποδεικνύουν πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν προέβη σε καμιά απόπειρα «παρεμπόδισης» του έργου της δικαιοσύνης όσον αφορά την έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.
«Αυτές οι σημειώσεις επρόκειτο να εμπλέξουν τον πρόεδρο Τραμπ; Αλήθειά;», διερωτήθηκε, για παράδειγμα, ο ρεπουμπλικανός πολιτικός Μαρκ Μέντοουζ στο Twitter.
«Στην 13η σελίδα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται να ζητάει από τον Κόμεϊ να ερευνήσει και να αποκαλύψει την αλήθεια όσον αφορά το ενδεχόμενο μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του να διέπραξαν κάποιο λάθος. Δεν υπάρχει το παραμικρό που να προσεγγίζει, έστω, την “παρεμπόδιση δικαιοσύνης”», πρόσθεσε ο βουλευτής της Βόρειας Καρολίνας.
Λίγο αργότερα ακολούθησε και το tweet του Ντόναλντ Τραμπ:
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, «αυτές οι σημειώσεις» να πλήξουν έμμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ. Κυρίως γιατί σκιαγραφούν έναν άνθρωπο που αδιαφορεί παντελώς, αναφέρει χαρακτηριστικά το Quartz, για το ενδεχόμενο περί εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές που τον ανέδειξαν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ τον απασχολούν ιδιαίτερα άλλα ζητήματα όπως τα «χρυσά ντους» αλλά και η πιθανότητα «να τους ρίξουμε στη φυλακή». Ποιους; Τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον περίφημο φάκελο «Χρυσά Ντους» («golden showers» report), που κοινοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους πληροφορίες που θα μπορούσαν να πλήξουν τη δημόσια εικόνα του νεοεκλεγέντα αμερικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων περί συνεύρεσης του (έναντι πληρωμής) με ιερόδουλες μια νύχτα στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton της Μόσχα το 2013.
Κατά την συνάντηση του Κόμεϊ με τον Τραμπ στις αρχές του Ιανουαρίου 2017, ο Κόμεϊ αφότου ενημέρωσε τον προϊστάμενό του για το περιεχόμενο του εν λόγω φακέλου, άκουσε τον πρόεδρο του να υπονοεί ότι δεν είναι ο τύπος του άνδρα που θα πλήρωνε για σεξ.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης, μόλις δεύτερης, συνάντησής τους, στις 27 Ιανουαρίου 2017, ο Τραμπ επισήμανε στον Κόμεϊ ότι οι συνεργάτες του, τον πληροφόρησαν πως την επίμαχη νύχτα, εκείνος δεν είχε καν διανυκτερεύσει στη Μόσχα. Του ζήτησε, μάλιστα, να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να σταματήσει να ανησυχεί η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ περί ενδεχόμενης απιστίας από την πλευρά του συζύγου της.
Αλλά λίγες ημέρες μετά, στις 8 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Πούτιν τού εκμυστηρεύτηκε ότι η Ρωσία είχε μερικές από «τις πιο όμορφες πόρνες στον κόσμο». Ξεχνώντας, ωστόσο, ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει στο Twitter ότι «δεν γνωρίζω τον Πούτιν».
Οταν Τραμπ και Κόμεϊ συναντήθηκαν ξανά στις 30 Μαρτίου, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έθιξε το ζήτημα για τέταρτη φορά, λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.
Οσον αφορά έναν από τους κύριους αντιπάλους του αμερικανού προέδρου, ήτοι τα ΜΜΕ που δεν τον στηρίζουν, μετά τη διαρροή λεπτομερειών από συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες στον Τύπο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρώην επικεφαλής του FBI και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για το πόσο επικίνδυνες είναι οι διαρροές αλλά και το πώς θα πρέπει να τιμωρηθούν οι εκάστοτε υπεύθυνοι.
Ο Κόμεϊ ανέφερε κάτι περί της αξίας του να καρφώνει κανείς «ένα κεφάλι σε πάσσαλο, ως μήνυμα». «Ισως να πρέπει να φυλακίσουμε τους ρεπόρτερ», φέρεται να απάντησε ο Τραμπ, παρακολουθώντας τον άνθρωπο που επρόκειτο να απαλλάξει από τα καθήκοντά του λίγους μήνες μετά, να αποχωρεί χαμογελώντας.