Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ανάδοχοι γονείς και τα ομόφυλα ζευγάρια με νομοσχέδιο Φωτίου

Εντονες αντιδράσεις -και εντός ΣΥΡΙΖΑ- για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή - Δείτε τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη
Protagon Team

Τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς και τα ομόφυλα ζευγάρια δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο φιλοδοξεί να αναμορφώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εισάγει σημαντικές αλλαγές στους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας και πρώτη φορά διευκρινίζεται πως δικαίωμα στην αναδοχή έχουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δεδομένων ότι, πρώτον, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη (δείτε τη κάτω), δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και, δεύτερον, ότι τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμφώνων συμβίωσης, ο προτεινόμενος νόμος δεν τα εξαιρεί από την αναδοχή – αρκεί να πληρούν, όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς, τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που ορίζει ο νομοθέτης.

Αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει, αντίθετα, για την υιοθεσία, καθώς στα σχετικά άρθρα ο νομοθέτης παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα που προβλέπει ότι τεκνοθεσία γίνεται από συζύγους, δηλαδή ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και άρα αποκλείονται τα ομόφυλα.

Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης:

Προβλέπεται ακόμη, η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας και η σύνταξη κοινωνικής έκθεσης οι οποίες ανατίθενται σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Παράλληλα οι διαδικασίες αναδοχής επισπεύδονται σημαντικά με την πρόβλεψη υποχρέωσης ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας για αναδοχή παιδιού εντός τριών μηνών, ενώ πρώτη φορά ορίζεται μέγιστο χρονικό όριο παραμονής για έναν υποψήφιο ανάδοχο γονέα στο Εθνικό Μητρώο, τα τρία έτη.

Η πρόβλεψη ωστόσο για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί ήδη αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του λίγες ώρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

«Πρόκειται για εξαιρετικό νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία, προστατεύοντας τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και λύνοντας χρόνια προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλάνιζαν τον δαιδαλώδη αυτόν χώρο, ο οποίος είχε πολλά γκρίζα σημεία σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες, και παράλληλα δείχνει εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία. Ωστόσο, αυτό το κατά άλλα εξαίρετο νομοσχέδιο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ένα ενδεχόμενο που, ως γιατρό και ως πολιτικό, με βρίσκει αντίθετο, αφού πιστεύω ότι δεν είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πετύχει» αναφέρει συγκεκριμένα ο βουλευτής της συμπολίτευσης.