Η Φώφη Γεννηματά στην παρθενική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Απουσίαζε ο Βαγγέλης Βενιζέλος... | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Η καυτή σούπα του Κινήματος Αλλαγής

Αποδεικνύεται ότι τα οργανωτικά του νέου φορέα ήταν το εύκολο· τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: η στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου, οι γκρίνιες για «πασοκοποίηση», ο ρόλος των «μωρών» της Φώφης και οι επιφυλάξεις των υπολοίπων. Το μαγείρεμα τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων...
Γιώργος Πιέρρος

Τα οργανωτικά επιτέλους έκλεισαν στο Κίνημα Αλλαγής αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό ήταν το εύκολο πέρασμα στο παρθενικό ταξίδι του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς· ο δύσκολος κάβος που περιμένει με αρκετά μποφόρ είναι αυτός της πολιτικής ενοποίησης.

Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του φορέα συνοδεύτηκε από την απουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και βέβαια από τις σαφείς αιχμές που άφησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε όσους διακινούν σενάρια περί μετακίνησης του στη Νέα Δημοκρατία.

«Σενάρια δικής μου μετακίνησης στη ΝΔ διακινούν μόνο ελάχιστοι γελοίοι τύποι που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη την περίοδο της εθνικής μάχης, διέσπασαν το χώρο ή συνεργάστηκαν απροκάλυπτα με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τώρα παριστάνουν τους τιμητές»είπε ανεβάζοντας τους τόνους.

Το πιο ισχυρό χτύπημα όμως ήταν αυτό που αφορούσε το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής και τις διεργασίες στο εσωτερικό του. «Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής» υπογράμμισε.

Στα πηγαδάκια που είχαν μαζευτεί στα καφέ γύρω από το ξενοδοχείο Caravel αρκετά στελέχη έλεγαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, με τον Βενιζέλο να υποστηρίζει διαφορετικές θέσεις.

Αλλοι ωστόσο συμφωνούσαν με την κριτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το πώς θα συνυπάρξουν βέβαια είναι ένα μεγάλο ερώτημα, ειδικά όταν τεθεί το ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών.

Αν γυρίσει κανείς πίσω σε παλαιότερες συνεντεύξεις του κ. Βενιζέλου και συγκεκριμένα σε εκείνη που είχε παραχωρήσει στον Αντώνη Σρόιτερ θα εντοπίσει μια απάντηση με ιδιαίτερο νόημα. Ερωτηθείς για δικά του λάθη, απάντησε χαρακτηριστικά «το ότι για χάρη της ενότητας δεν είχα μιλήσει σε κρίσιμες στιγμές». Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι δεν ισχύει πια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει, αλλά το κυριότερο πράττει, αυτό που πιστεύει χωρίς να υπολογίζει κομματικούς συσχετισμούς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φωνές όπως αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίοος με αφορμή την απουσία του κ. Βενιζέλου είπε ότι «προχωράμε με τους παρόντες», προκαλούν από γέλια μέχρι εκνευρισμό ακόμα και σε όσους διαφωνούν με τις θέσεις του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ. Θεοχαρόπουλος επιμένει να ασκεί κριτική τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και στον κ. Βενιζέλο ενώ ο ίδιος διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

«Δική μου πολιτική και ηθική υποχρέωση είναι να εκφράσω τη βούληση αυτή και να υπερασπιστώ αφενός το ιστορικό κεκτημένο της περιόδου 2010-2015, αφετέρου δε την ολοκληρωμένη στρατηγική που οδηγεί στην “Ελλάδα μετά”», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη του.

Μένει να δούμε αν η στρατηγική αυτή «πατά» στα ίδια βήματα με αυτή του Κινήματος Αλλαγής, σε κάθε περίπτωση η επόμενη χρονική περίοδος θα είναι καθοριστική.

Το «baby boom» της Φώφης

Τόσο η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη για την θέση του γραμματέα του νέου φορέα αλλά και του Παύλου Χρηστίδη για την θέση του εκπροσώπου του Κινήματος δημιούργησαν καλό κλίμα καθώς δίνουν το μήνυμα της ανανέωσης που αποτελεί ζητούμενο για τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Χριστοδουλάκης μάλιστα προκάλεσε θετικά σχόλια με την πρώτη του ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ, δεν χρησιμοποίησε ξύλινο πολιτικό λόγο και έδειξε ενωτική διάθεση.

Ο κ. Χρηστίδης που έχει δοκιμαστεί σαν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τα έχει καταφέρει με το παραπάνω ,καθώς σε όλες τις εμφανίσεις του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής. Διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές του Κινήματος Αλλαγής και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της Φώφης Γεννηματά. Αν το θέσουμε με μπασκετικούς όρους καθώς και ο ίδιος δηλώνει μπασκετικός, λειτουργεί σαν «Σπανούλης» του Κινήματος Αλλαγής καθώς περνά την γραμμή ενώ παράλληλα τα καταφέρνει και με τα οργανωτικά που του έχουν ανατεθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικρατέστερος για να αναλάβει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μετά την μετακίνησή του είναι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Σπύρος Καρανικόλας. Επίσης νέος, με θετική εικόνα και καλές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά και με χαρακτηριστική αντοχή ακόμα και στην έντονη πίεση από τα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Η «Πασοκοποίηση»

Αγκάθι αποτελεί η λεγόμενη «πασοκοποίηση» στην οποία αναφέρεται συνεχώς ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Σεβαστουπόλεως καθώς δεν περνούν απαρατήρητες οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις κεντρικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σκοπεύει να κρατήσει τις ισορροπίες ελέγχοντας το κομμάτι της επικοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά κεντρική θέση, στην διεύθυνση του γραφείου Τύπου του νέου φορέα αναμένεται να έχει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο Τύπου θα πλαισιώσουν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Βοσδογάνης, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Γιώργος Ελενόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αργυρός και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη.

Για «Πασοκοποίηση» μιλά όμως και ο κ. Θεοχαρόπουλος ο οποίος επιμένει στην ενοποίηση όλων των δυνάμεων του νέου φορέα, ενώ έχει θέσει θέμα ακόμα και για κοινά γραφεία.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ: «Δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε εμάς ούτε τους πολίτες που θέλουμε να μας εμπιστευθούν».

Επιφυλάξεις από Ανδρουλάκη και Καμίνη

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην προκαλεί συγκρούσεις ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις τόσο για τα οργανωτικά αλλά και για ζητήματα όπως οι προτάσεις που αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Γιώργος Καμίνης έχει επίσης εκφράσει επιφυλάξεις τονίζοντας αρκετές φορές ότι πρέπει να εκπροσωπούνται οι 212.000 που ψήφισαν για την ηγεσία του νέου φορέα ενώ σημείωσε πως αν ο γραμματέας ήταν από άλλο χώρο και όχι από το ΠΑΣΟΚ θα είχε επίσης την εμπιστοσύνη όλων.

Ο Ούλοφ Πάλμε είχε πει: «H σούπα δεν τρώγεται τόσο καυτή όσο είναι όταν μαγειρεύεται», το μαγείρεμα όμως τελείωσε και έφτασε η ώρα των πολιτικών θέσεων για το Κίνημα Αλλαγής. Εδώ ξεκινά το πραγματικό στοίχημα, θα συμπορευτούν όλοι με ελκυστικές πολιτικές θέσεις ή θα την αφήσουν να κρυώσει…