Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε την Τρίτη εμφανώς αγχωμένος αλλά πάντως προετοιμασμένος ενώπιον του Κογκρέσου για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας ή όσα (δεν) έκανε η εταιρεία του για να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.
Μια φωτογραφία του Αντι Χάρνικ, του AP, από τις σημειώσεις που κρατούσε και συμβουλευόταν κατά διαστήματα, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για το τι ήθελε να πει ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος και για το πώς θα το πει. (Στη φωτογραφία κρατά τον φάκελο μια συνεργάτρια).
Κλασικό λάθος πρωτάρη που ξεχνά τα χαρτιά του σε κοινή θέα, γράφει το Tech Crunch, που επισημαίνει την ειρωνεία ότι το διάβασμα των σημειώσεων είναι μια μικρή παραβίαση στα προσωπικά δεδομένα του Ζάκερμπεργκ.
Μερικά από τα βασικά σημεία και απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, όπως υπάρχουν στις σημειώσεις:
Λογοδοσία
– Απολύσατε ποτέ κάποιον; Ναι, όλη την ώρα ζητάω την απόδοση ευθυνών, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες
– Παραίτηση; Ιδρυσα το Facebook. Δικές μου οι αποφάσεις. Εκανα λάθη. Μεγάλη πρόκληση, αλλά λύσαμε προβλήματα και στο παρελθόν, θα το λύσουμε και αυτό. Ηδη αναλαμβάνουμε δράση
– Λογοδοσία για τον Μαρκ Ζ.; Λογοδοτώ σε εσάς, στους υπαλλήλους, στον κόσμο που χρησιμοποιεί το FB.
Ασφάλεια δεδομένων
Χρησιμοποιώ το FB κάθε μέρα – και η οικογένειά μου. Επενδύω πολλά στην ασφάλεια.
Επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας
Θέλουμε το FB να είναι μια υπηρεσία που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, πρέπει να είναι δωρεάν, μόνο με διαφημίσεις μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Ας είμαστε σαφείς, το Facebook δεν πουλά δεδομένα. Κατέχουν την πληροφορία σας. Σας δίνουμε ελέγχους.
Υπεράσπιση του Facebook
[Αν μου επιτεθούν: Με σεβασμό θα το απορρίψω. Οχι αυτό που είμαστε]
Ιδιαίτερη ενότητα υπάρχει για τον διευθύνοντα σύμβολο της Apple Τιμ Κουκ. Ο Ζάκερμπεργκ σημειώνει ότι υπάρχουν «πολλά άρθρα για εφαρμογές που κάνουν κακή χρήση των δεδομένων της Apple, δεν είδαμε ποτέ την Apple να ειδοποιεί κόσμο» και προσθέτει άλλο ένα σημείο: «Σημαντικό όλοι να τηρούν τα ίδια πρότυπα».
Ο Ζάκερμπεργκ εμφανίζεται ακόμη να ανησυχεί και για το ενδεχόμενο να σπάσει το Facebook σε περισσότερες από μία εταιρείες. Στις σημειώσεις του γράφει ότι σε αυτό θα απαντούσε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι βασικό asset για την Αμερική· το σπάσιμο ευνοεί τις κινεζικές εταιρείες».
Για τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο, η σημείωση του Ζάκερμπεργκ προς τον εαυτό του και μάλιστα με έντονα γράμματα είναι «μην πεις ότι ήδη κάνουμε αυτά που απαιτεί ο ΓΚΠΔ».