Η κυπριακή κοινωνία είναι συγκλονισμένη. Η Ελενα Φραντζή υπήρξε μια κοπέλα που δεν έζησε παιδικά χρόνια – ή όσα έζησε ήταν μια φρίκη, υπέφερε στα χέρια του σάτυρου πατριού της που απήλαυσε μια ιδιότυπη ασυλία καθώς ήταν -και παραμένει- ιερέας. Η Ελενα Φραντζή έφτασε στα 29 της. Και όπως φαίνεται έδωσε τέλος στη ζωή της. Την Παρασκευή έχασε τις αισθήσεις της, διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ηταν ένας τρόπος να δώσει τέλος και στο διαχρονικό της μαρτύριο. Ενα απονενοημένο διάβημα με το οποίο παράλληλα ανέδειξε το πρόβλημα, βάζοντάς το ξανά στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων (εδώ) και στις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων των καναλιών. Διότι δεν ήταν το απίστευτο μαρτύριό της· ήταν και η συγκάλυψή του που εξοργίζει.
Ο εφιάλτης της Ελενας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία, όταν σε ηλικία 4 ετών δόθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες σε ανάδοχη οικογένεια για να απομακρυνθεί από τη μητέρα της η οποία ήταν χρήστης ναρκωτικών. Μια μητέρα μάλιστα που μπροστά στα μάτια της είχε δει τον πατέρα της να δολοφονεί τη δική της μητέρα.
Στη θετή οικογένεια όμως ξεκίνησε το αληθινό μαρτύριο για τη μικρή Ελενα. Ο θετός της πατέρας που ήταν ιερέας, την κακοποιούσε σεξουαλικά από τότε που ήταν τεσσάρων ετών, με συνεργό μάλιστα την πρεσβυτέρα σύζυγό του!
Η σεξουαλική κακοποίηση συνεχιζόταν μολονότι η Ελενα κατήγγειλε την κακοποίησή της στις αρμόδιες κυπριακές υπηρεσίες. Ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ηταν ήδη 10 ετών, υπέφερε χρόνια.
Και το μαρτύριο συνεχίστηκε μέχρι την ενηλικίωσή της. Στα 18 της επανήλθε με νέα καταγγελία που επιτέλους έφερε στα δικαστήρια τον ιερέα-κτήνος. Η κυπριακή Δικαιοσύνη έστειλε τον ιερέα για μόλις δύο χρόνια στη φυλακή. Και εκεί περιπέτεια: Η Ελενα δέχθηκε ύβρεις, προσβολές και απειλές για το γεγονός ότι «τόλμησε» να σπιλώσει την «υπόληψη» του ιερέα!
Ο πατριός της αποφυλακίστηκε το 2015 και μάλιστα επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του. Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για την Ελενα που δεν μπορούσε να ζήσει με την σκέψη ότι ο άνθρωπος που της κατέστρεψε την ζωή κυκλοφορούσε ελεύθερος.
Οπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, ήταν αυτός που φρόντισε να αποσύρει από την Ιερά Σύνοδο τις κατηγορίες εναντίον του κληρικού, παρέχοντάς του προστασία. Ο μητροπολίτης Ησαΐας δήλωσε από την πλευρά του συγκλονισμένος από τον χαμό της Ελενας και υπογράμμισε ότι η κοπέλα βρισκόταν τα τρία τελευταία χρόνια υπό τη φροντίδα της Μητρόπολης τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Για την ποινή-χάδι στον πατριό της, ο μητροπολίτης Ησαΐας εξήγησε ότι η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια με την κατηγορία άσεμνης επίθεσης κατά γυναικός και εκδικάστηκε ως τέτοια, γεγονός που δεσμεύει τα χέρια για βαρύτερες ποινές. Ο μητροπολίτης μάλιστα υπογράμμισε ότι ο ίδιος υπερέβη τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα και έθεσε σε 3ετή αργία τον συγκεκριμένο ιερέα, αφαιρώντας του τα ενοριακά του καθήκοντα και δραστηριότητες που αφορούσαν παιδιά. Ο ιερέας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, απομονώθηκε σε μοναστήρι της περιοχής όπου του επιβλήθηκε πνευματικό πρόγραμμα προσευχής. Εξήγησε ότι αυτές οι ποινές για έναν ιερωμένο θεωρούνται μεγάλη τιμωρία.
Τον μητροπολίτη Ησαΐα –κεντρικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση «προστασίας» του συγκεκριμένου ιερέα– έσπευσε να διαψεύσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» στο TvOne, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διέψευσε τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος υποστήριξε ότι εξαντλήθηκε κάθε αυστηρότητα στην περίπτωση του συγκεκριμένου ιεράρχη, καθώς χάρη στους δικούς του ισχυρισμούς, η Εκκλησία πείστηκε και δεν προέβη στην καθαίρεσή του, όπως αρχικά είχε αποφασίσει.
Οπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος υπάρχει ένας άγραφος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν παρουσιαστεί κάποια περίπτωση στην Ιερά Σύνοδο από ηθικής απόψεως και εμπλέκεται μέσα και η πολιτεία, επειδή η κυβέρνηση έχει τα διάφορα σώματα που την πληροφορούν καταλλήλως, όταν λείπουν από την εκκλησία μαρτυρίες, η Εκκλησία δεν παίρνει άμεσα απόφαση, αλλά περιμένει το δικαστήριο να αποφανθεί και μετά αποφασίζει. Πρόσθεσε πως όταν ο κληρικός καταδικαστεί σε φυλάκιση η Εκκλησία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον καθαιρέσει. Συνήθως, όμως, παίρνουμε και την άποψη του οικείου ιεράρχου διότι γνωρίζει καλύτερα τον κληρικό, σημείωσε.
Η είδηση του χαμού της Ελενας Φραντζή προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην Κύπρο. Χαρακτηριστική η ανοιχτή επιστολή της Αναστασίας Παπαδοπούλου, θυγατέρας του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Facebook: Ελενα, σου ζητώ συγγνώμη…
Μετά την καταδίκη του πατριού της η Ελενα άρχισε να σπουδάζει κοινωνική λειτουργός ώστε μέσα από τη δική της εμπειρία να βοηθήσει άλλα παιδιά. Ομως μετά την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στα ιερατικά καθήκοντα εγκατέλειψε τις σπουδές της και απομονώθηκε, αντιμετωπίζοντας σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τελικώς την οδήγησαν στον θάνατο.